Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A kezdet és a vég 1995-2011

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron

Az adatvédelmi ombudsman intézménye Magyarországon

A kezdet és a vég 1995-2011

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron

Az adatvédelmi ombudsman intézménye Magyarországon

A kezdet és a vég 1995-2011

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron
20%
2.990 Ft 2.400 Ft
Menny.:db

A kezdet és a vég 1995-2011

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron

Hasonló termékek

Gyártó: Bodor Mária

Gazdasági jog

Az elmúlt, alig két évtized alatt hihetetlen változások zajlottak le a jog, elsősorban a a gazdasági jog területén. A korábban csak a háttérben, alapvetően az állam kontrollja alatt működő állami vállalatok közötti kapcsolatokat felváltották a valóságos piacgazdaságot rendező jogszabályok, amelyek sok esetben alig voltak képesek követni a változásokat.

2.400 Ft 1.920 Ft
Gyártó: Halmai Gábor

Alkotmányjog – emberi jogok – globalizáció

Az alkotmányos eszmék migrációja

Ez a munka azt a kérdést vizsgálja, hogy az alkotmányosság, az emberi jogok nemzetközileg egyre inkább elfogadottnak mondható globális elvei hogyan képesek befolyásolni a még mindig szuverénnek tekintett állami cselekvést. Az emberi jogok nemzetközi szabályozása azért kiemelkedően fontos a téma szempontjából, mert az szinte definíciószerűen a nemzeti alkotmányjog szuverenitásának korlátozására épül, közös alkotmányos eszmék érvényesítése érdekében.
 

2.400 Ft 1.920 Ft

Az elveszejtett alkotmány

Rossz a közérzete? Fáj a feje és gyenge? A fél gyógyszeres fiókot kiürítette, bekapkodott minden létező immunerősítőt és fájdalomcsillapítót? Nem itt kell kezdeni! Először tudja meg, mi a baj okozója, aztán jöhetnek a pirulák. E kötet végre felállította a dianózist, most már "csak" néhány jó orvosra és receptre lenne szükségünk...

Kálmán Olga, (újságíró, ATV)

2.400 Ft 1.920 Ft
Gyártó: Nagy Márta

A gyermek jogainak érvényesülése az igazságszolgáltatásban

A gyermek jogai az alapvető emberi jogokkal szorosan összefüggő jogosultságokat jelentenek. Vajon a gyermek legfőbb érdeke az emberi jogokon belül is elsőbbséget élvező érdek, vagy olyan legfőbb érdek, amely a szülők érdekeihez képest elsőbbséget élvez? A gyermek jogainak kellő védelme a gyermekvédelmi, igazságszolgáltatási eljárásokban, a kiélezett konfliktushelyzetekben mérhető leginkább: a szülői felügyelet gyakorlása, a gyermek váltott elhelyezése, a gyermek véleményének meghallgatása, a véleményének tiszteletben tartása, a megfelelő tájékoztatása az őt érintő eljárásokban határokon belüli és határokon átnyúló ügyekben.
2.490 Ft 1.990 Ft
Gyártó: Sándor Judit

Az én molekulám

Az én molekulám metaforának is tekinthető, de a szerző azon többszörösen megfogalmazott, konkrét kérdésfelvetésére is utal, hogy vajon miképpen értelmezzük az emberi jogokat, alapjogokat a biotechnológia XXI. századi kihívásai fényében. Sándor Judit a molekulákra, DNS-re, ivarsejtre, biológiai szövetmintára gondol itt elsősorban, azaz a kutatóintézetekben, meddőségi centrumokban előálló, ma már mindennapos helyzetekre, amelyekben emberi ivarsejteken, embriókon, szövetmintákon, DNS-en végeznek beavatkozásokat.

2.490 Ft 1.990 Ft

Egyházi intézmények jogi szabályozása

A jelen publikáció immár a sorozat negyedik kötete, amely az ,,egyházi intézmények jogi szabályozása" címet viseli. Ennek megfelelően a Katolikus Egyház egyes, napjainkban különösen aktuális ,,intézményei" kerülnek bemutatásra.

2.300 Ft 1.840 Ft

Leírás

Jelen kötet az adatvédelmi ombudsman történetét mutatja be, a kezdetektől az intézmény megszűnésééig. A könyv a Harmadik Magyar Köztársaság fontos időszakát (1995-2011) ismerteti. A szerző az intézmény megszűnésének tizedik évfordulóján tisztelegni szeretne az intézmény emlékének. A könyv három fő részből áll. Az I. rész az adatvédelmi ombudsman intézményének politikai-történeti és jogtudományi előzményeit dolgozza fel. Az intézménytörténetet mintegy keretbe foglalja a III. rész, amely az intézmény megszűnésének alkotmányjogi következményeit és európai uniós jogi relevanciáját vizsgálja. A III. rész külön kitér az ombudsman, az adatvédelmi hatóság és a független jogállású szervek megítélésére az uniós jogban, különösen az Európai Unió Bíróságának gyakorlatára. A könyv középső része, a II. rész, az adatvédelmi ombudsman helyét keresi a magyar közjogi rendszerben. Központi állítása, hogy az adatvédelmi ombudsman független jogállású alkotmányvédő szerv, amely eljárásában az Alkotmánynak (és a törvényeknek) van (illetve volt) alávetve. Mint ilyennek a hatalommegosztásban elfoglalt helye indexálható, helyértéke megragadható: minél jobban elválik egy alkotmányos szerv a többi hatalmi ágtól, annál függetlenebb eljárásában, joggyakorlatában és annál kevésbé kiszolgáltatott a végrehajtó hatalomnak. Reményeink szerint a kötet érdekes olvasmányul szolgálhat a jelenkori jogtudomány művelői és tágabb körben, az érdeklődő olvasók számára.

A szerző jogász, egyetemi oktató, a TK Jogtudományi Intézetének munkatársa. Több évtizedes gyakorlata van az emberi jogok hazai és nemzetközi védelmében. Számos tanulmány, szakcikk és jogi elemzés szerzője. Tanulmányait az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán folytatta, majd a Yale Egyetem jogi karán szerzett mesterdiplomát. Társadalomtudományos érdeklődésének egyik fókusza az információs jogok hazai és nemzetközi védelme.

Paraméterek

Szerzők(vesszővel elválasztva) Bán-Forgács Nóra
Megjelenés 2022
Terjedelem 152 oldal
Kötészet kartonált
ISBN 9789634148760
Arrow Forward