Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Diskurzusjelölõk és társulásaik a magyar nyelvben

Diskurzusjelölõk és társulásaik a magyar nyelvben

25%
2.990 Ft 2.240 Ft
Menny.:db

Hasonló termékek

Valóság és módszer

Test, történelem, elbeszélhetőség
2.242 Ft 2.240 Ft

Az értelmezés szükségessége

Tanulmányok Kertész Imréről

A Dajka Gábor Társaság által 2002 tavaszán rendezett konferencia anyagára alapozó kötet a legifjabb irodalmárnemzedék Kertész-képébe nyújt bepillantást, bizonyítva, hogy az immár Nobel díjas szerző a hivatalos elismerés előtt is népszerű kutatási téma volt a fiatalok körében - miközben a konferenciához hasonlóan a kötetben is szerepet kap egy-egy valamivel idősebb pályatárs (Margócsy István, Schein Gábor).

 

2.250 Ft 1.688 Ft

Látvány/színház

Performativitás, műfaj, test

Amint szólni kezd az ember valamiről, rögtön beleütközik az azonosítás problémájába. A beszéd mintha a világ felosztását is magába foglalná - már az első szóban. Persze, az isteni parancsok kora már leáldozott.. Mégis, az a mód, ahogy beszélünk valamiről, a gondolkodás újra és újra felülvizsgálandó tárgyát alkotja.

2.200 Ft 1.650 Ft
Gyártó: Takács Ferenc

A hérosz és a kultusz / The Hero and His Cult

Két jól elkülöníthető csoportja van azoknak, akiket „joyce-iánusoknak” nevezünk: a „belsősök” és a „külsősök”. A „belsősök” a szövegek eltökélt feltárására koncentrálnak, az utalások és a mutációk megszállottjai, és sok esetben még Heideggernél is Heideggerebbek a filológiai mélységek feltárásában – természetesen az alászállásban. Ismerek néhány elsőrangú „belsőst”, s nagy tisztelettel adózom nekik: ilyen a kaliforniai John Bishop és az antwerpeni Geert Lernout.

2.200 Ft 1.650 Ft

Leírás

A könyv magyar diskurzusjelölők és társulásaik funkcionális csoportjával kapcsolatos elemző vizsgálatok eredményeit mutatja be. Három jelenséget állít a fókuszba: elsőként az oralitásban gyakori, stigmatizált diskurzusjelölők (hát, így, ilyen) korpuszelemzésein keresztül tárja fel azok összefüggéseit egyes műfajokkal és szociodemográfiai jellemzőkkel (életkor, nem). Másodsorban ellentétes diskurzusjelölő-társulások (pl. de viszont, de mégis) korpusz- és kérdőíves vizsgálatát elvégezve ad képet jelenkori szinkróniában való elterjedtségükről, illetve a stigmatizációjuk mögött meghúzódó nyelvi ideológiákról. Külön tárgyalja e diskurzusjelölői alcsoportnak a műszaki és a tudományos szaknyelvre jellemző sajátosságait. A záró rész a véleményjelölőkkel foglalkozik, közelebbről a szerintem és az azt hiszem (~ asszem) használatával, szinkrón és diakrón korpuszok anyagát felhasználva. A kötetet egy kérdőíves kutatás bemutatása zárja, amely a véleményjelölőknek az udvariassággal és az ellentmondás mértékével való kapcsolatára irányul.

Paraméterek

Szerzők(vesszővel elválasztva) Dér Csilla Ilona
megjelenés 2020
méret 158×226 mm
terjedelem 248 oldal
kötés ragasztókötött

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!
Arrow Forward