Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Diskurzusjelölõk és társulásaik a magyar nyelvben

Diskurzusjelölõk és társulásaik a magyar nyelvben

25%
2.990 Ft 2.240 Ft
Menny.:db

Hasonló termékek

Valóság és módszer

Test, történelem, elbeszélhetőség
2.242 Ft 2.240 Ft

Az értelmezés szükségessége

Tanulmányok Kertész Imréről

A Dajka Gábor Társaság által 2002 tavaszán rendezett konferencia anyagára alapozó kötet a legifjabb irodalmárnemzedék Kertész-képébe nyújt bepillantást, bizonyítva, hogy az immár Nobel díjas szerző a hivatalos elismerés előtt is népszerű kutatási téma volt a fiatalok körében - miközben a konferenciához hasonlóan a kötetben is szerepet kap egy-egy valamivel idősebb pályatárs (Margócsy István, Schein Gábor).

 

2.250 Ft 1.688 Ft

A kémikus, a pszichiáter, a jogász… és az irodalomtörténet - József Attila-értelmezések

"Csillagra akasztott homály!" Ezt a sort, József Attila gyönyörű verssorát választottuk annak a konferenciának a címéül, amelyet 2005. október 11-12-én rendeztünk meg az ELTE Bölcsészettudományi Karán.

2.200 Ft 1.650 Ft

A tudom-is-én-micsoda fogalma.

 Források és tanulmányok

A tudom-is-én-micsoda – a nescio quid, a non so che, az el no sé qué, a je ne sais quoi vagy az I know not what stb. – kifejezés valamikor a XVII. század utolsó harmadában sűrűsödik össze divatos társalgási fordulatból önálló fogalommá. Filozófiai, teológiai, retorikai, művészetkritikai, morálfilozófiai és protoesztétikai beszédmódok kereszteződésében formálódik.

2.200 Ft 1.650 Ft

Leírás

A könyv magyar diskurzusjelölők és társulásaik funkcionális csoportjával kapcsolatos elemző vizsgálatok eredményeit mutatja be. Három jelenséget állít a fókuszba: elsőként az oralitásban gyakori, stigmatizált diskurzusjelölők (hát, így, ilyen) korpuszelemzésein keresztül tárja fel azok összefüggéseit egyes műfajokkal és szociodemográfiai jellemzőkkel (életkor, nem). Másodsorban ellentétes diskurzusjelölő-társulások (pl. de viszont, de mégis) korpusz- és kérdőíves vizsgálatát elvégezve ad képet jelenkori szinkróniában való elterjedtségükről, illetve a stigmatizációjuk mögött meghúzódó nyelvi ideológiákról. Külön tárgyalja e diskurzusjelölői alcsoportnak a műszaki és a tudományos szaknyelvre jellemző sajátosságait. A záró rész a véleményjelölőkkel foglalkozik, közelebbről a szerintem és az azt hiszem (~ asszem) használatával, szinkrón és diakrón korpuszok anyagát felhasználva. A kötetet egy kérdőíves kutatás bemutatása zárja, amely a véleményjelölőknek az udvariassággal és az ellentmondás mértékével való kapcsolatára irányul.

Paraméterek

Szerzők(vesszővel elválasztva) Dér Csilla Ilona
megjelenés 2020
méret 158×226 mm
terjedelem 248 oldal
kötés ragasztókötött

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!
Arrow Forward