Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Gyártó:

Hantik és oroszok
a nyugat-szibériai Vaszjugán mentén

 

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron

Egy folyó több élete

Gyártó:

Hantik és oroszok
a nyugat-szibériai Vaszjugán mentén

 

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron

Egy folyó több élete

Gyártó:

Hantik és oroszok
a nyugat-szibériai Vaszjugán mentén

 

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron
25%
5.990 Ft 4.490 Ft
Menny.:db
Gyártó:

Hantik és oroszok
a nyugat-szibériai Vaszjugán mentén

 

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron

Hasonló termékek

Gyártó: Durkheim Émile

A vallási élet elemi formái

Míg Durkheim a szociológus jól ismert Magyarországon és szinte minden szociológiai műve megjelent már magyarul, Durkheim, a vallásetnológus, különös módon még mindig csak az idegen nyelveken olvasó beavatottak számára ismert. Pedig alapvető műve, A vallási élet elemi formái, amely idestova 100 éve jelent meg, és amelyet tucatnyi nyelvre lefordítottak, az antropológusok, etnológusok és vallástudósok valóságos Bibliája, amelynek ismerete nélkül jóformán az egész XX. századi társadalomtudományi fejlődés érthetetlen. A kiadással ezen a hiányon kívánunk segíteni, hozzáférhetővé téve a francia etnológia és szociológia egyik legnagyobb alakjának legnagyobb művét a magyar olvasók számára.

3.990 Ft 2.990 Ft
Gyártó: Sárkány Mihály

Társadalom és gazdaság - II. javított kiadás

A magyar néprajztudományban egyre nagyobb teret nyer napjainkban az a felfogás, amely a „néprajzot” és a „szociokulturális antropológiát” egységben látja, s a kettőt elválaszthatatlan egységnek tekintve együtt műveli. E felfogás talán legfajsúlyosabb képviselője – immár fél évszázada – Sárkány Mihály. Munkásságának épp az a tény kölcsönöz kiemelt jelentőséget, hogy néprajzban és antropológiában, Európában és Európán kívüli témákban egyaránt otthonosan mozog, kölcsönös megtermékenyítő hatást váltva ki, közvetítő szerepet töltve be a magyar társadalomtudományokban.

3.990 Ft 2.993 Ft
Gyártó: Vargyas Gábor

A megértés édes öröme

Terepmunka, politika, etika a Közép-vietnámi Felföldön

 

4.990 Ft 3.740 Ft
Gyártó: Hesz Ágnes

Élők, holtak és adósságok. A halottak szerepe egy erdélyi falu társadalmában

A halál témáját érintő kulturális és szociálantropológiai irodalomban gyakori téma a modern nyugati ember és a más kultúrákban élők halálképének, halálhoz való viszonyának különbsége. E különbségek azonban az úgynevezett nyugati társadalmakon belül is érzékelhetők. Nem egy antropológus számolt be arról, hogy az általa megismert európai falusi közösségekben az emberek mennyire másként, mennyivel „természetesebben” viszonyultak a halál kérdéséhez és a halottakhoz, mint ami számára saját társadalmi közegében megszokott volt. Ezekben a közösségekben a halál nem tabutéma, nem a haldokló és családjának magánügye, a haldoklás s a halál körüli gyakorlati teendők ellátása pedig nem vagy nem teljesen került át abba a professzionális szolgáltatói szektorba, amely ma már a legtöbb helyen körülveszi.

3.900 Ft 2.925 Ft

Leírás

A könyv  egy nyugat-szibériai folyó, a Vaszjugán  mellett elenyészô  ki- sebbségben élô ôslakos  hantik és a mellettük többséget alkotó  oroszok közös életének dinamikáját mutatja be. Egy folyó áll a központban, még- is különbözô szempontokból eltérônek mutatkozó életek,  történetek tárulnak fel.


„Mintha több Vaszjugán  is lenne,  attól  függôen, hogy kiknek a törté- netein keresztül próbálom megérteni ennek a gyönyörû  folyónak  a tör- ténetét, életét:  mintha létezne  egy fájdalommal átitatott folyó, amelyet a kulákosítás és a kollektív bûnösségen alapuló  sztálini megtorlások hoztak létre;  egy nyers,  ám  romantikus folyó, melyet  az olajbányászat haszonéhsége és heroizmusa határoz meg;  egy, a többségi  társadalom sztereotípiái, elôítéletei által megrajzolt, múltorientált Vaszjugán, amely az itt  élô kisebbségé;  illetve  egy olyan  folyó, amely  bár ugyancsak a ki- sebbségeké,  ám a köznapi sztereotípiák helyett  a politikai és kulturális közélet hívja életre. Mindegyik folyót más-más tapasztalatok festik más- más  színekkel, bár  a pasztell  sötét  árnyalatai mindegyiket egyformán jellemzik, hisz mindegyiket a Szovjetunió/Oroszország 20–21.  száza- dának  élményanyaga, keretrendszere határozza, határozta meg.”

Nagy Zoltán (1968)  néprajzos, kulturális antropológus. A Pécsi Tudományegyetem Néprajz  – Kulturális Antro- pológia Tanszékének diákja  volt, majd  oktatója lett,  je- lenleg tanszékvezetô professzora. 1992  óta végezte több részletben mintegy kétéves terepmunkáját az orosz- országi  Tomszki megye  területén.  Érdeklôdésének fó-
kuszában egy folyóvölgy, a Vaszjugán  komplex társadalma, azon  belül kiemelten az itteni ôslakos  kisebbség,  a hantik élete áll.

Paraméterek

Szerzők(vesszővel elválasztva) Nagy Zoltán
Megjelenés 2021
Terjedelem 504 oldal
Kötészet kartonált
ISBN 978-963-414-814-2
Sorozat Kultúrák Keresztútján sorozat

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!
Arrow Forward