Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elérhetőség:
Raktáron

Élettörténeti társadalomkutatás

Elérhetőség:
Raktáron

Élettörténeti társadalomkutatás

Elérhetőség:
Raktáron
20%
3.990 Ft 3.190 Ft
Menny.:db
Elérhetőség:
Raktáron

Hasonló termékek

Gyártó: Brunczel Balázs

Modernitás illúziók nélkül

Niklas Luhmann társadalom- és politikaelmélete

Niklas Luhmann (1927–1998) több szempontból is egyedülálló alakja a modern társadalomtudományoknak. Egyrészt hatvan könyvből és több száz tanulmányból álló életműve eleddig a legátfogóbb, a legtöbb részletre kiterjedő és a legtöbb új összefüggést feltáró kísérlet a modern társadalom leírására. Másrészt pedig példátlan terjedelmű és intenzitású az a kritikaáradat, melyet radikális elméleti újításaival váltott ki, és azáltal, hogy számos, a modern társadalom működésére vonatkozó elképzelésünket illúziónak minősítette.

3.200 Ft 2.560 Ft
Gyártó: Prónai Csaba

Cigányok Európában - Franciaország

A párizsi rom cigányok dédszülei 1905 körül érkeztek Franciaországba. A rom cigányok különböző útvonalait - a rom cigányok saját tanúságának és a szakirodalomban található megfigyeléseknek köszönhetően - ettől az időponttól kezdve jobban ismerjük.

3.200 Ft 2.560 Ft
Gyártó: Somogyi Ferenc

A magyar emberitőke-állomány állapota

Platón Európa-programja szerint az igazságos állam feltétele, hogy minden egyes polgárnak csak azt a munkamegosztási helyet szabad elfoglalnia, amelyre „természete születésénél fogva a legalkalmasabb”.

3.100 Ft 2.480 Ft
Gyártó: Elekes Zsuzsanna

Egy változó kor változó ifjúsága

A kötet bemutatja az Európában végbement változásokat, vizsgálja, hogy a magyar fiatalok tiltottszer- és legálisszer-fogyasztása mennyiben tér el Európa más országainak fiataljaiétól, melyek azok a fogyasztási formák, amelyek alapján a magyar diákok Európa élén találhatóak, és melyek azok, amelyek alapján elmaradnak az európai átlagtól. Kísérletet tesz annak értelmezésére, hogy milyen társadalmi jelenségek magyarázhatják a fiatalok fogyasztási szokásaiban bekövetkezett változásokat. A kötet a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet szakmai forrás sorozatának a kutatások 12. része.

 

3.300 Ft 2.640 Ft
Gyártó: Hatos-Novák

Kisebbség és többség közt

A szerzők és a szerkesztők tisztában vannak a magyar holokauszt és a hozzá vezető jogfosztás egyedülállóan tragikus jelentőségével, azzal, hogy a magyar állam nem csupán nem védte meg, hanem meg is tagadta és halálba küldte saját honpolgárainak százezreit, de a jelen kötet a magyar és a zsidó történelmet (benne a magyar zsidók történetét is) nem pusztán passiótörténetként tárgyalja, hanem azt vizsgálta meg, hogy hogyan konstruálódnak ezek a közösségek, hogyan hatnak egymásra az egyéni és közösségi identitások narratívái, milyen interkulturális kapcsolódási pontjaik vannak, illetve történeti és szociológiai eszközökkel mennyire hasonlíthatók össze.

3.300 Ft 2.640 Ft

Éva gyermekei és az egyenlőtlenség eredete

Mesék, teremtéstörténetek, etnoszemiotikai elemzések (Afrika, Európa)

A kötet célja, hogy ne mozaikszerű, hanem koherens kép alakulhasson ki az olvasóban Görög Veronika fő kutatásairól: az etnikai, illetve társadalmi különbségek és egyenlőtlenségek ábrázolásáról és értelmezéséről az afrikai, európai vagy csak magyar folklórban. Ehhez a témához kapcsolódik a kisebbségek – nevezetesen a cigányok – folklórjának viszonya a befogadó népek szájhagyományához.

 

3.300 Ft 2.640 Ft

Leírás

Szociológusi pályafutásom kezdetén nem foglalkoztatott a kvalitatív szociológián belüli feldolgozások sokfélesége, annyira lefoglalt a kvantitatív és a kvalitatív álláspontok közötti különbségek megértése. Idővel azonban szembe kellett néznem az interjúk, személyes dokumentumok felhasználásának változatos módjaival, rá kellett kérdeznem, hogy hogyan „kell” tudományosan, érvényesen, hihetően elemezni. Ettől kezdve már nem lehetett ösztönösen foglalkozni élettörténetekkel, el kellett döntenem, hogy milyen szemléletben és milyen technikai eljárás alkalmazásával dolgozom. A döntés rutinná válásáig hosszú út vezetett, szemléletem alakulása útkeresés volt. A kötetben megjelent tanulmányok egyrészt ennek az útkeresésnek az eredményeit mutatják be, nem rejtve véka alá a kísérletezésből fakadó hátrányokat és előnyöket sem.  Másrészt, a bemutatott élettörténetekben megjelenik a magyar közelmúlt, úgy, ahogyan az a hétköznapokat befolyásolta, s az a mód, ahogyan a kisemberek úrrá tudtak lenni a változásokból adódó nehézségeken. Az élettörténetek elemzései arra mutatnak rá, hogy mindannyian szeretnénk olyan életről beszámolni, amelyben láthatóvá válik, hogy jók szeretnénk lenni, ha nem is mindig sikerült.

 

Bögre Zsuzsanna (1960) a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karán szociológus professzor. Oktató- és kutató munkájában fontos szerepet kap a magyar társadalomban bekövetkezett változások hétköznapokat érintő hatása. Nyomon követi a vallás és identitás kapcsolatának alakulását a XX-XXI. században, a reziliencia megjelenését a nehéz társadalmi és egyéni helyzetekben, vagy a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok esélyeinek alakulását napjainkban.

Paraméterek

Szerzők(vesszővel elválasztva) Bögre Zsuzsanna
Megjelenés 2024
Terjedelem 306 oldal
Kötészet ragasztott, puhatáblás
ISBN 978-963-646-077-8
Sorozat Ars Sociologica sorozat
Arrow Forward