Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Gyártó:

A keresztény emlékezés

 

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron

Felhasadt egyedüllét

Gyártó:

A keresztény emlékezés

 

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron

Felhasadt egyedüllét

Gyártó:

A keresztény emlékezés

 

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron
Címkék:
Erik Varden
20%
2.790 Ft 2.230 Ft
Menny.:db
Gyártó:

A keresztény emlékezés

 

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron

Leírás

„Kell-e személyes tapasztalattal rendelkeznem valamiről, hogy tényleg azt mondhassam: emlékszem rá?” Ezzel a provokatív kérdéssel vezeti fel művét a szerző, melyben az emlékezés témájának biblikus, egzisztenciális tapasztalatába nyerhetünk bepillantást. S ki tudná ezt hitelesebben tolmácsolni, mint Varden püspök, egy kortárs szerzetes, aki maga is az emlékezésen keresztül jutott el a megtérésre, annak felismerésére, hogy akit keresett, az már mindig is az övé volt?

A hat fejezet mindegyike a Szentírásnak egy-egy emlékezésre indító mondatát járja körül két irányból: egyrészt a biblikus elemzés és a hittapasztalat nézőpontjából, másodsorban pedig mindegyik idézethez hozzákapcsol egy emberi sorsot, melyet gazdagon egészít ki irodalmi, művészeti példákkal. Ahogy halad majd az Olvasó, úgy tárul föl az emlékezés dinamikus folyamata, mely egységbe hoz múltat, jelent és jövőt, életet és halált, Istent és embert.

„Amikor az emlékezésről beszélünk, az identitásról beszélünk. Emlékezünk arra, amik voltunk, ami azzá tett, akik vagyunk. Ugyanakkor azzá válunk, amire emlékezünk. Emlékezésünk sohasem csupán a tapasztalat, legyen az sekély vagy mély. Ha bátrak vagyunk, felfedezzük, hogy az emlékezet több, mint a személyesen előhívható emlékek pocsolyája. Emlékezni, valóban emlékezni annyi, mint felvonni a horgonyt, és kivitorlázni a nyílt tengerre, mindazzal a kockázattal és ujjongással, amit ez tartogat.”

(Részlet az előszóból).

 

Erik Varden (1974–) norvég trappista szerzetes, püspök, blogger. Fiatalkori megtérése után hosszú ideig a Cambridge-i Egyetemen tanult teológiát. 2002-ben belépett az angliai Mount Saint Bernard Apátságba, melynek később elöljárója lett. 2019-ben Ferenc pápa a norvégiai Trodheim püspökévé nevezte ki. Manapság világszerte keresett előadó, lelkiségi író. Beszédstílusában nagy elevenséggel fonódnak egybe a liturgia, irodalom, zene- és filmművészet elemei a teológiai kérdésfeltevésekkel, amelyeket gyakran személyes tapasztalatokkal tesz életközelivé. Jelen könyve az első magyar nyelven megjelenő önálló kötete. Rövidebb elmékedései olvashatók továbbá a Vigilia (2023/9) és a Sapientiana (2023/1) hasábjain. Ezenkívül heti rendszerességgel osztja meg léttöprengéseit, keresztény útkeresését saját blogján, melynek címe:

www.coramfratribus.com.

Paraméterek

Szerzők(vesszővel elválasztva) Erik Varden
Megjelenés 2023
Terjedelem 162 oldal
Kötészet ragasztott, puhatáblás
ISBN 978-963-646-058-7
Sorozat Lectio Divina
Arrow Forward