Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Hírek

Könyvbemutató • Silvester Lavrík Vasárnapi sakkpartik Tisóval

Hamarosan megjelenik Silvester Lavrík: Vasárnapi sakkpartik Tisóval című könyve, amelynek kapcsán a szlovák író 2022. szeptember 9-én Budapestre látogat!
Könyvbemutató • Silvester Lavrík Vasárnapi sakkpartik Tisóval

Silvester Lavrík szlovák íróval a L'Harmattan Kiadónál megjelenő Vasárnapi sakkpartik Tisóval című regényéről a fordítója, Mészáros Tünde és Závada Pál beszélget.

A kötetről:

„Mert hiszen minek nekem az olyan szerelem, amibe beleszédülök, ami a magasba repít, aztán meg ott hagy azok kénye-kedvére, akik azt hiszik, hogy ezek a szavak az övéik, csak mert ők használják a leggyakrabban, ők kiabálják a leghangosabban.”

A történet elbeszélője, Anna (létező személy) naivan tiszta lélekkel figyeli a körülötte zajló történéseket. A környezete által szellemileg visszamaradottnak tartott Anička a Bánovce nevű kisváros lelkipásztora, Jozef Tiso (az ország leendő elnöke) gyorsírója lesz, és sajátos prizmáján át meséli el a körülötte zajló, sorsfordító eseményeket. A történelmi tényanyagra, szemtanúk beszámolóira és művészi fikcióra támaszkodó, emberi sorsokat, szerelmeket nyomon követő regény a történelem sötét korszakába, és azon belül az 1939–45-ös szlovák bábállamba vezeti el olvasóját.

SILVESTER LAVRÍK (1964) Szlovák dráma- és prózaíró, rendező, publicista, pedagógus. Dolgozott tanárként, reklámügynökség kreatív igazgatójaként, 2000 és 2003 között pedig a zlíni Városi Színház művészeti vezetője volt. Évtizedek óta együttműködik a Szlovák Rádióval és a Szlovák Televízióval. A pozsonyi Színművészeti Egyetemen „Szerzői színház” címmel szemináriumot vezet. Harmincnál is több darabot és mintegy tíz prózakötetet jegyez szerzőként, munkásságát több színházi és irodalmi díjjal is elismerték. Művei angol, francia, német, orosz, magyar, cseh, lengyel, szlovén és holland fordításokban jelentek meg. Magyarul megjelent kötete az Irina és az ördög (Kalligram, 2010, ford. Garajszki Margit).

A kötet kedvezményesen megvásárolható a bemutató ideje alatt a helyszínen!

Dátum, helyszín:

2022. szeptember 9. (péntek), 18.00
Három Holló
1052 Budapest, Piarista köz 1.
Bejárat a Szabad sajtó út felől

Arrow Forward