Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Hírek

L’Harmattan Open Access a Springer Nature mellett

2023. július 5. és 7. között kerül megrendezésre az európai kutatókönyvtárak éves konferenciája, melynek helyszíne ezúttal Budapest, házigazdája pedig az MTA Könyvtár és Információs Központ.

Fő helyszín: Central European University, 1051 Budapest, Nádor u. 15.
Részletes program: liberconference.eu

L’Harmattan Open Access a Springer Nature mellett

A rendezvénysorozatot életre hívó Liber Europe az európai kutatókönyvtárak hálózataként nemzeti, felsőoktatási és szakkönyvtárakat igyekszik összefogni, melyek egyik alapfeladata a kutatási célokra történő online és offline adatszolgáltatás.

Hogy miért van szükség a kutatókönyvtáraknak nemzetközi kapcsolatokra és ezek ápolására, azt talán nem is kell magyarázni. Elég, ha belegondolunk, mikor használtunk utoljára nemzetközi cikk- vagy bibliográfiai adatbázist, repozitóriumot. Ahogyan Magyarországon, úgy világszerte sem egyénileg fizetünk elő ezekre az adatbázisokra, hanem kutatási, oktatási intézményeken vagy közgyűjteményeken keresztül használjuk őket. Azaz ők szerződnek és fizetnek a felhasználók érdekében, miközben igyekeznek egymás non-profit szolgáltatásaival kapcsolatban is tájékozódni és tájékoztatni.

A hétköznapi könyv-, és könyvtárhasználó számára nem könnyen látható a könyvtár mint intézmény sokrétű funkciója: egyrészt archiváló, másrészt rendszerező, harmadrészt szolgáltató feladatköre. E tevékenységei ráadásul nem csupán a fizikai dokumentumokra (könyvek, folyóiratok, kéziratok) és online dokumentumokra (kép vagy PDF formátumú digitális másolatok, hangzó és mozgóképes anyagok, HTML-oldalak, online adatbázisok, és még folytathatnánk a felsorolást), hanem az információkra is kiterjednek. Így ha van olyan közintézmény, amelyiknek a naprakész ismeretekkel kell rendelkeznie a digitális információs technológiákat illetően, akkor az bizony a könyvtár, azon belül is leginkább a kutatókönyvtár.

Ezek után talán nem is meglepő, hogy a LIBER 2023 előadásai, workshopjai és poszterei többek közt a „Data Science”, a „Data Management” és az „Open Access” hívószavak köré szerveződnek.

Ahogyan az sem, hogy az olyan nagynevű kiadók mellett, mint a Springer Nature, a Taylor&Francis, a Brill, vagy a hazai Akadémiai Kiadó, a konferencián a L’Harmattan Open Access is kiállít.

Találkozzunk a helyszínen!

Ha nem akarsz lemaradni legfrissebb open access könyveinkről, kövess minket Instagramon vagy Facebookon.

Arrow Forward