Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Hírek

Megjelent Zárug Péter Farkas: Tudós-politikusok kora című könyve!

Tudós-politikusok kora – Az MTA elnökök politikusi mintája a dualizmusban címmel jelent meg a neves politológus, Zárug Péter Farkas új könyve a 92. Ünnepi Könyvhétre!
Megjelent Zárug Péter Farkas: Tudós-politikusok kora című könyve!

Mindig érdemes régi nagyjaink felé fordulni. Különösen útkereső időkben. S még inkább akkor, ha tetteik és moráljuk fáklyaként mutat utat a mai kor emberének, a mai kor vezetőinek. A magyar történelemben volt három olyan nemzedék, – Szekfű Gyula kifejezésével élve – akik a modern, népképviseleti Magyarországot teremtették meg, s akiknek legnagyobb egyéniségei, politikusai egyben mind jelentős tudósai is voltak a hazának.

Ők azok, akik Kölcsey jelszavát „A haza minden előtt!”, nem forrófejű forradalmárként képviselték, hanem a politika és a tudomány összes jelentős grádicsát bejárva tudós politikusokként építették fel a modern magyar államot. Ők azok, akik a kiegyezés politikai arénáját megalkották, s ők azok, akik majd a Magyar Tudományos Akadémia elnökeiként egyben a kultusztárcák irányítói is voltak a trianoni tragédiáig terjedő fél évszázadban. Eötvös József, Trefort Ágoston, Lónyay Menyhért, Eötvös Loránd és Berzeviczy Albert pályája, tudósi és politikusi működése egy kor lenyomata: a tudós politikusok koráé. E korról, és „statusférfiairól” szól e kötet.

Arrow Forward