Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Homiletika és retorika

Homiletika és retorika

25%
3.990 Ft 2.990 Ft
Menny.:db

Hasonló termékek

Gyártó: Csontos Nóra

Szakszöveg-tipológia

Szakszövegtípusok vizsgálata társas-kognitív keretben
2.990 Ft 2.240 Ft
Gyártó: Boros Gábor

Georg Misch és az önéletírás

Georg Misch az a gondolkodó, aki átfogó önéletírás-történeti műve révén a legtöbbet tette az önéletírás filozófiai, irodalom- és történettudományi jelentőségének megragadásáért. Mégis, egészen eddig alig jelent meg e tudományok magyar nyelvű diskurzusában, így a teljesítményét megillető méltatástól igen messze vagyunk - e kötet szerzője a hiány enyhítésére vállalkozott. 

 

2.990 Ft 2.240 Ft
Gyártó: Fóris Ágota

Fordítás és terminológia

Elmélet és gyakorlat
2.990 Ft 2.240 Ft

Leírás

A keresztyén egyház különböző korszakaiban a homiletika és a retorika kapcsolatát hol a legszorosabb barátság, hol pedig a legádázabb ellenségeskedés jellemezte. Miért ez a szüntelen végletek között való mozgás? Literáty Zoltán könyve erre keresi a választ.
A retorikus és a retorika ugyanazon tőről fakadó szavak, mégis mást-mást jelentenek. A prédikációk természetüknél fogva „retorikus” beszédek, minthogy alapvető jellemzőjük az intencionalitás. A retorikusság mint a beszédek belső kohézív ereje nem forma, stílus vagy előadás kérdése, hanem olyan gyakorlati képesség, amely optimális módon alkotja meg a hatásos beszédet. 
A klasszikus terminusokban két szó szerepel a meggyőzésre nézve: persuadere és convincere. Az előbbi érzelmi rábírással operál, az utóbbi logikai érvekkel. Ennek a két megközelítésnek kellene optimálisan kiegészítenie egymást, ám ennek ellenére köztük az egyensúly rendszerint eltolódik egyik vagy másik rovására. Éppen emiatt lappang vagy éppen lángol ez a feszültség évezredes távlatok óta ott a homiletika és a retorika között, illetve minden más színtéren is, ahol az élő szó hatalma érvényesülhet. Jelen kötet a retorika–homiletika viszonyának megértése céljából vizsgálja a tárgyalt korszakok retorika–filozófia–hermeneutika viszonyrendszerét is. Literáty Zoltán monográfiája különböző történelmi korszakok szeletét bemutatva tűzi célul, hogy az elemzésekben felsejlő történelmi tapasztalat a jelenben hasznos tudássá és gyakorlati bölcsességgé váljon.

Paraméterek

Szerzők(vesszővel elválasztva) Literáty Zoltán
megjelenés 2020
méret 158x226 mm
terjedelem 334 oldal
kötés ragasztókötött

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!
Arrow Forward