Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hétköznapi gazdasági és politikai cselekvések Kárpátalja határvidéki régiójában

 

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron

Informális gyakorlatok

Hétköznapi gazdasági és politikai cselekvések Kárpátalja határvidéki régiójában

 

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron

Informális gyakorlatok

Hétköznapi gazdasági és politikai cselekvések Kárpátalja határvidéki régiójában

 

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron
20%
4.990 Ft 3.990 Ft
Menny.:db

Hétköznapi gazdasági és politikai cselekvések Kárpátalja határvidéki régiójában

 

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron

Hasonló termékek

Gyártó: Sárkány Mihály

Társadalom és gazdaság - II. javított kiadás

A magyar néprajztudományban egyre nagyobb teret nyer napjainkban az a felfogás, amely a „néprajzot” és a „szociokulturális antropológiát” egységben látja, s a kettőt elválaszthatatlan egységnek tekintve együtt műveli. E felfogás talán legfajsúlyosabb képviselője – immár fél évszázada – Sárkány Mihály. Munkásságának épp az a tény kölcsönöz kiemelt jelentőséget, hogy néprajzban és antropológiában, Európában és Európán kívüli témákban egyaránt otthonosan mozog, kölcsönös megtermékenyítő hatást váltva ki, közvetítő szerepet töltve be a magyar társadalomtudományokban.

3.990 Ft 3.190 Ft
20%
Gyártó: György Eszter

Köztes terek

A rendszerváltás utáni nyócker identitása

A Köztes terek a közelmúlt "nyóckerét" vizsgálja, vagyis azt a városnegyedet, amely a rendszerváltás utáni rövid életű, mégis egyedülálló roma identitásépüléseknek, kulturális gyakorlatoknak, önreprezentációs kísérleteknek volt a helyszíne. 

 

2.990 Ft 2.390 Ft
20%

Szakrális terek Budapesten a rendszerváltozás után

"A kötet két alapvető filozófiai és társadalmi kategória, a tér és a szakralitás összekapcsolása mentén a hazai társadalomkutatásból lényegében hiányzó kérdésköröket tárgyal."

 

3.490 Ft 2.790 Ft
20%

Mediáció mindenkinek Magyarországon

A két részből álló könyv első egysége egy mediációs módszertani fejezet, amely ötvözi Béatrice Blohorn-Brenneur bírói és mediátori hivatása során szerzett sokéves tapasztalatait. A második rész hazai szerzője a mediáció magyarországi jogi környezetét mutatja be, melyben az író gyakorlati példákkal is megvilágítja a mediáció alkalmazhatóságát a peres eljárás előtt és alatt.

 

2.490 Ft 1.990 Ft
20%
Gyártó: Kovách Imre

Vidékiek és városiak

 A tudás- és imázshasználat hatásai a vidéki Magyarországon

A kötet tanulmányai a nemzetközi tudományos gyakorlatra támaszkodva kisebbfajta fordulatot hoznak a hazai vidékkel foglalkozó tudományok témaválasztásában. A vidék kutatása a vidékről szóló tudásnak és képzeteknek a kutatása is. Ahogy és ami megjelenik a kollektív gondolkodásban és a képzetekben sok esetben az a vidék vagy azzá válik a vidék.

1.900 Ft 1.520 Ft
20%
Gyártó: Farkas Judit

Környezeti kérdések – közösségi válaszok

A humán környezettudomány a 21. század szülötte, egy olyan korszaké, amikor az emberiség már nem teheti meg, hogy a környezeti problémákat figyelmen kívül hagyja, vagy egyetlen nézőpontból próbálja átlátni és kezelni.

 

4.990 Ft 3.990 Ft
20%
Gyártó: Keller Márkus

Szocialista lakhatás?

 A lakáskérdés az 1950-es években Magyarországon

A 19. század közepén kialakuló és máig érvényes lakáskérdésnek két probléma állt a középpontjában: hogyan lehet megfelelő otthont elfogadható áron az emberek rendelkezésére bocsátani, illetve milyen életformát, milyen életstílust hozzanak létre, támogassanak a felépülő lakások?
A könyv azt vizsgálja, hogy a hosszú ötvenes évek magyarországi sztálinizmusa milyen válaszokat adott ezekre a dilemmákra és hogy a válaszokból felsejlő "szocialista életmód" mennyiben befolyásolta az emberek hétköznapjait.

2.990 Ft 2.390 Ft
20%

Hogyan tovább?

 A járási Gyerekesély programok fenntarthatóságának vizsgálata 2017-2022

 

3.390 Ft 2.700 Ft
20%

Leírás

A könyv a hétköznapi informális gazdasági és politikai cselekvések (munkahelyi lopás, károkozás, hanyagság, munkalassítás, feketemunka, csencselés, csempészet, szimbolikus térfoglalás és identitásépítés, muzealizáció, emlékművesítés stb.) empirikus vizsgálatával foglalkozik Kárpátalja határvidéki, magyarok által lakott régiójában. A szerző 2007 és 2018 között végzett antropológiai terepmunkáinak és levéltári kutatásának eredményeit, tapasztalatait foglalja össze ebben a kötetben, amely az informalitás körébe tartozó jelenségeket két különböző ideológiai- politikai kontextusban – az 1945 utáni szovjet politikai diktatúra és az 1991 utáni posztszocialista ukrán nemzetállam viszonyai között – kívánja részletesebben is bemutatni, illetve értelmezni. Hogyan alkalmazkodtak a határ menti kisebbségi magyar közösségek a 20. század második felétől a különböző ideológiai/politikai/gazdasági rezsimekhez? Milyen rutinszerű, hétköznapi cselekvések segítségével vonták ki magukat a mindennapi élet bizonyos területein az (állami) ellenőrzés alól? Vagy épp ellenkezőleg: melyek voltak azok a hétköznapi morális, gazdasági, politikai magatartások, amelyekkel az egyszerű állampolgárok produktívan hozzájárultak a szovjet politikai diktatúra, illetve a posztszovjet demokratikus nemzetállam megszilárdulásához, formális intézményeinek kiépüléséhez? A két korszakban az állam milyen fegyelmező eljárásokkal (büntetési és jutalmazási technikákkal) reflektált a helyi társadalom hétköznapi gazdasági, társadalmi és egyéb adaptációs kísérleteire? Milyen érték- és érdekkonfliktusok alakultak ki a szocializmus és a posztszocializmus éveiben az állam (illetve annak képviselői), valamint a hétköznapi emberek között? A könyv ezekre a kérdésekre keresi a választ, vagyis végső soron az állam és az állampolgárok közötti hatalmi viszonyok, mikroléptékű kölcsönhatások antropológiai elemzésével foglalkozik.

 

Borbély Sándor (1982) kulturális antropológus, a HUN-REN BTK Néprajztudományi Intézetének tudományos munkatársa. Kutatási területe a határvidéki (különösen az ukrán– magyar és magyar–román országhatár közelében fekvő) települések, vegyes nemzetiségű falusi társadalmak gazdasági, társadalmi, etnikai változásfolyamatainak, valamint az ott élő kisebbségi közösségek adaptációs technikáinak a vizsgálata.

Paraméterek

Szerzők(vesszővel elválasztva) Borbély Sándor
Megjelenés 2023
Terjedelem 328 oldal
Kötészet ragasztott, puhatáblás
ISBN 978-963-646-021-1
Sorozat Kultúrák Keresztútján sorozat
Arrow Forward