A temető csillagai

Szabó Márton
ISBN 978-963-414-601-8
Terjedelem: 196 o.
Ár: 2490 Ft

Majd hatvan éve annak, hogy húszévesen magam mögött hagytam a szülőfalumat; azóta a messzi városokban élem a magam felnőtt életét. Elmerülve a tudomány rejtelmeiben sokáig azt hittem, fiatalságom egy velem megesett távoli történet csupán. Aztán, ahogy múltak az évek, rá kellett jönnöm, ez egyáltalán nincs így. Mehettem bárhová, Novaj itt élt s ma is itt él bennem: érzéseimben, gondolkodásomban, magatartásomban. Ebben a kötetben emlékeim csillagpontjait felidézve mesélem el, hogy milyen sokat jelentett nekem ez a húsz év. Köszönet mindezért Novajnak, őseimnek és kortársaimnak, minden valaha élt s ma is élő lakójának.

Szabó Márton

 

A társadalomtudósként ismert szerző lírai elemekben bővelkedő életrajzi vallomása őszinte, emberi hangú munka, amely az utolsó nemzedék képviseletében mutatja be a megszűnő magyar paraszti világot. S azt, hogy a kiszakadás ellenére a hűség morális parancsa miképp határozhatja meg egy városi értelmiségi értékrendjét. A teoretikus gondolkodás embere olyan írástudónak mutatkozik itt, aki nemcsak a hiteles gondolatokért, hanem az érzékletes szavakért is felelősséget vállal.

Marafkó László

 

Advent, farsang, szüretek – Szabó Márton fontos könyvet írt a faluról: családról, munkáról, szerelemről. Elengedésről és hazatérésről. Ismerősségről és idegenségről. Arról, milyen volt parasztnak lenni a múlt század derekán, Magyarországon. Novajon és környékén járunk, de mintha bárhol a földszagú hazában. És az idő továbbra sem múlik, csupán eltelt.

Kiss László

25% kedvezmény webshopunkban

X