Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Gyártó:

A kötetben közölt írások szerzője brit antropológus, a Max Gluckman nevével fémjelzett manchesteri antropológiai iskola képviselője.

 

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Nincs raktáron

Mi volt Ónán bűne?

Gyártó:

A kötetben közölt írások szerzője brit antropológus, a Max Gluckman nevével fémjelzett manchesteri antropológiai iskola képviselője.

 

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Nincs raktáron

Mi volt Ónán bűne?

Gyártó:

A kötetben közölt írások szerzője brit antropológus, a Max Gluckman nevével fémjelzett manchesteri antropológiai iskola képviselője.

 

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Nincs raktáron
Címkék:
Leonard Mars
20%
4.990 Ft 3.990 Ft
Menny.:db
Gyártó:

A kötetben közölt írások szerzője brit antropológus, a Max Gluckman nevével fémjelzett manchesteri antropológiai iskola képviselője.

 

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Nincs raktáron

Hasonló termékek

Gyártó: Durkheim Émile

A vallási élet elemi formái

Míg Durkheim a szociológus jól ismert Magyarországon és szinte minden szociológiai műve megjelent már magyarul, Durkheim, a vallásetnológus, különös módon még mindig csak az idegen nyelveken olvasó beavatottak számára ismert. Pedig alapvető műve, A vallási élet elemi formái, amely idestova 100 éve jelent meg, és amelyet tucatnyi nyelvre lefordítottak, az antropológusok, etnológusok és vallástudósok valóságos Bibliája, amelynek ismerete nélkül jóformán az egész XX. századi társadalomtudományi fejlődés érthetetlen. A kiadással ezen a hiányon kívánunk segíteni, hozzáférhetővé téve a francia etnológia és szociológia egyik legnagyobb alakjának legnagyobb művét a magyar olvasók számára.

3.990 Ft 3.190 Ft
Gyártó: Sárkány Mihály

Társadalom és gazdaság - II. javított kiadás

A magyar néprajztudományban egyre nagyobb teret nyer napjainkban az a felfogás, amely a „néprajzot” és a „szociokulturális antropológiát” egységben látja, s a kettőt elválaszthatatlan egységnek tekintve együtt műveli. E felfogás talán legfajsúlyosabb képviselője – immár fél évszázada – Sárkány Mihály. Munkásságának épp az a tény kölcsönöz kiemelt jelentőséget, hogy néprajzban és antropológiában, Európában és Európán kívüli témákban egyaránt otthonosan mozog, kölcsönös megtermékenyítő hatást váltva ki, közvetítő szerepet töltve be a magyar társadalomtudományokban.

3.990 Ft 3.190 Ft
Gyártó: Hesz Ágnes

Élők, holtak és adósságok. A halottak szerepe egy erdélyi falu társadalmában

A halál témáját érintő kulturális és szociálantropológiai irodalomban gyakori téma a modern nyugati ember és a más kultúrákban élők halálképének, halálhoz való viszonyának különbsége. E különbségek azonban az úgynevezett nyugati társadalmakon belül is érzékelhetők. Nem egy antropológus számolt be arról, hogy az általa megismert európai falusi közösségekben az emberek mennyire másként, mennyivel „természetesebben” viszonyultak a halál kérdéséhez és a halottakhoz, mint ami számára saját társadalmi közegében megszokott volt. Ezekben a közösségekben a halál nem tabutéma, nem a haldokló és családjának magánügye, a haldoklás s a halál körüli gyakorlati teendők ellátása pedig nem vagy nem teljesen került át abba a professzionális szolgáltatói szektorba, amely ma már a legtöbb helyen körülveszi.

3.900 Ft 3.120 Ft

Testi-lelki rokonság. A szinjai hantik rokonsági csoportjai

"Húsz éve jártam először Nyugat-Szibériában, és tizenkét év intenzív kapcsolat fűz a Szinja folyó mentén lakó hanti csoporthoz. Életem részévé váltak, és ők is számon tartanak engem. A kulturális antropológia résztvevő megfigyelésen alapuló módszere azt követeli a kutatótól, hogy merüljön bele minél jobban a másik kultúrába, s közben külső szemlélőként figyelje azt. Ezt a pszichés terhet mindenki a maga módján dolgozza fel, de előbb-utóbb szembesülni kell a határokkal. Én úgy döntöttem, hogy belépek a hanti világba. Kutatóból feleséggé, szomszédasszonnyá, vendégből háziasszonnyá, magányos idegenből szinjai hanti gyermek anyjává, ösztöndíjasból háztartásbelivé váltam."

3.900 Ft 3.120 Ft

Leírás

A kötetben közölt írások szerzője brit antropológus, a Max Gluckman nevével fémjelzett manchesteri antropológiai iskola képviselője. Tanulmányai, amelyek mindenekelőtt izraeli, walesi és magyarországi zsidó közösségekben végzett terepmunkán alapulnak, négy évtized kutatásaiból nyújtanak keresztmetszetet. A szerző az 1960-as évek végén a Gluckman vezette nagy nemzetközi izraeli szociológiai–szociálantropológiai projekt résztvevője volt; később figyelme szűkebb pátriája, Wales irányába fordult, ahol történeti antropológiai témákat vizsgált; kutatásai helyszínét a rendszerváltás idején Magyarországra helyezte át; végül irodalomantropológiai témák kerültek érdeklődésének középpontjába.
Írásainak szerteágazó tematikája felöleli a kortárs szociálantropológia szinte összes nagy témáját: a vezetés és a hatalom kérdéseit, a lokális közösségek és az államapparátus kapcsolatát, vidék és város viszonyát, az identitással és az etnicitással kapcsolatos különféle problémákat. A kötetben külön vonalat képeznek az irodalomantropológiai témájú tanulmányok, amelyek a Bibliától viktoriánus és kortárs írók és költők írásaiig terjedő irodalmi műveket elemeznek antropológiai szemszögből.

Leonard Mars (1941–) brit szociálantropológus, egyetemi tanulmányait az Edinburghi Egyetemen végezte, doktori (PhD) fokozatát a Manchesteri Egyetem Szociálantropológiai Tanszékén védte meg. 1972–2002 között a University College of Swansea Szociológia és Szociálantropológia Tanszékének előadója volt, majd különféle oktatói és kutatói pozíciókat töltött be Német­országban, Magyarországon és Izraelben. 2005–2008 között a Pécsi Tudományegyetem Néprajz – Kulturális Antropológia Tanszékén „Marie Curie”-pályázat keretében volt vendégprofesszor. Fontosabb publikációi: The Village and the State: Administration, Ethnicity and Politics in an Israeli Co-operative Village (1980), illetőleg társszerzőként: Social Theory: A Basic Tool Kit (2003).

Paraméterek

Szerzők(vesszővel elválasztva) Leonard Mars
Megjelenés 2023
Terjedelem 412 oldal
Kötészet kartonált
ISBN 978-963-414-982-8
Sorozat Kultúrák Keresztútján sorozat
Arrow Forward