Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Gyártó:
Elérhetőség:
Nincs raktáron

Török szövetség - Habsburg kiegyezés. A Bocskai-felkelés történetéhez

Gyártó:
Elérhetőség:
Nincs raktáron

Török szövetség - Habsburg kiegyezés. A Bocskai-felkelés történetéhez

Gyártó:
Elérhetőség:
Nincs raktáron
Címkék:
Papp Sándor
20%
3.800 Ft 3.040 Ft
Menny.:db
Gyártó:
Elérhetőség:
Nincs raktáron

Hasonló termékek

Gyártó: Horn Ildikó

A könnyező krokodil

Jagelló Anna és Báthory István házassága

Könyvünk ennek a tisztán érdekházasságként induló kapcsolatnak a politikai intrikákkal, emberi drámákkal, csalódásokkal teli történetét szeretné közelebb hozni a mai olvasóhoz úgy, hogy közben bemutatja a kor számos, ma már alig ismert színes egyéniségét, dinasztiáját, akik a két főszereplő életében jelentős szerepet játszottak.

 

 

2.000 Ft 1.600 Ft
Gyártó: Péter Katalin

Házasság a régi Magyarországon

16–17. század

Sok forrás adatai alapján írja le a jó házasság társadalmi normájának érvényesülését, valamint ugyancsak sok forrás segítségével a norma sérelmeit. A könyv különös érdekessége az, hogy egyszerre szól hatalmas várak és falusi kis házak lakóiról.

 

 

2.000 Ft 1.600 Ft

A levél mint történeti forrás

A jelen kötetbe foglalt tanulmányok szerzői elmélyedést kínálnak az olvasó számára, illetve korszakokon átívelő fejlődésrajzot adnak a levél történeti forrásként való értelmezését célzó vizsgálatukkal.

 

3.790 Ft 3.030 Ft
Gyártó: Gennep Arnold van

Átmeneti rítusok.

A magyar társadalolmtudományi könyvkiadás nagy adósságai közé tartozik a 20. század elejének klasszikus vallásantropológiai értekezése, Arnold van Gennep Átmeneti rítusok című műve. Noha közel száz évvel ezelőtti (1909) megjelenése óta a rítuskutatás egyik alapművévé (és nyomában az "átmeneti rítus" fogalma mára általánosan bevett terminus technicusszá) vált, a magyar olvasóközönség számára mindeddig nem volt hozzáférhető magyar nyelven.

2.990 Ft 2.390 Ft
Gyártó: Juhász Katalin

Tiszta sorok

Tanulmányok a tisztaságról és a tisztálkodásról

 A tanulmányok között a régebbi korok köztisztasági viszonyairól, fürdő kultúrájáról, tisztálkodási szokásairól, szappanfajtáiról szóló írások mellett bőségesen találunk jelenkori néprajzi gyűjtéseken alapuló munkákat is, például a takarításról, a hulladék kezelésről, a mosásról, a mosogatásról, illetve a testápolási szokások változásairól.

 

3.200 Ft 2.560 Ft

A Kálvinizmus nyitánya

Családi vitákról nem szokás beszélni. Lehet-e a reformáció emlékévében a protestantizmus családján belül lezajlott vitáról szólni? Talán csak az adhat erre felhatalmazást, ha ezáltal közelebb kerülünk felekezeti identitásunk mélyebb megismeréséhez.

 

3.190 Ft 2.550 Ft

Hogyan üldözzünk egyházakat?

Kötetünkben ​a kommunista állambiztonsági szolgálatok egyik legfontosabb működési területével ismerkedhet meg az olvasó. A „Fehér Hollók” munkacsoport fiatal kutatói egy korábban „szigorúan titkos” belügyi tankönyv elemzésével mutatnak rá azokra a törekvésekre és módszerekre, amelyek a kommunista titkosszolgálatoknak a hazai egyházak elleni munkáját meghatározták.

2.300 Ft 1.840 Ft

A reformáció örökségében élve

 A Budapesti Károli Református Egyetem Hittudományi Karán a reformáció 500. évforduló tiszteletére szervezett konferencia tanulmánykötetének mottója is lehetne a dr. Bogárdi Szabó István püspök igei köszöntőjében megfogalmazott kijelentés: „Ha valamit meg kell tanulnunk a reformációból, akkor az éppen az, hogy egy tapodt at sem előrébb lépni, ha a múltat rózsaszín szemüvegén át nézzük; és az 500. évfordulón eléggé megkísért ez.”Kocsev Miklós dékán pedig köszöntőjében rámutatott, hogy a reformáció szellemi örökségében na gyszerű lehetőséget lát, amely éltető, előbbre visz és ebből az örökségből a következő nemzedékek is élni fognak. Az oktatókon (is) múlik, hogyan adják át az örökséget, hogy azok jó impulzusokat eredményezzenek.

1.990 Ft 1.590 Ft

Leírás

A magyar történelem egyik legmozgalmasabb időszaka a tizenöt éves háború, és azzal részben párhuzamosan, 1604 és 1606 között a Bocskai István vezette felkelés. Ezen belül Bocskai mozgalmával foglalkozik Papp Sándor kötete, leginkább olyan területekre fókuszálva, amelyek eddig kevésbé álltak a kutatások kereszttüzében. A bevezetésben a szerző elsősorban a forrásokról és az irodalomról ír, majd bemutatja az előzményeket és a felkelés kezdetét. Ír a diplomáciai tárgyalások előzményeiről és a Portával történő szövetségkötésről, Bocskai közjogi helyzetéről Erdélyben és Magyarországon, a magyarok megsegítésére indult szultáni hadjáratról (ennek végén kapta Bocskai azt a koronát, amely a kötet borítóján is szerepel), a Habsburg-oszmán béketárgyalásokról, Bocskai betegségéről, megmérgezéséről és haláláról. Az utolsó fejezet a hajdúk és az oszmánok kapcsolataival foglalkozik. A szerző végig a kötetben igyekszik rámutatni: egyáltalán nem olyan egyoldalú volt Bocskai török-szövetsége, mint azt sokan gondolják (a felkelés történetében négyszer mutatható ki, hogy Bocskai a törökkel való együttműködése közben megtorpant, és kereste a tárgyalás folytatását a királypárti urakkal). Az összefoglalás után személynévmutató és bibliográfia zárja a kötetet. Végig jegyzetelt, alapos mű - széles körben ajánlható beszerzésre.

Paraméterek

Szerzők(vesszővel elválasztva) Papp Sándor
Megjelenés 2015
Terjedelem 398 oldal
Kötészet puhatáblás
ISBN 9789632368597
Sorozat Károli könyvek
Arrow Forward