Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tanulmányok a polgári átalakulás
és a nemzeti modernizáció kérdéseirõl Erdõdy Gábor 70. születésnapjára

 

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron

Szabad nemzet szabad hazában

Tanulmányok a polgári átalakulás
és a nemzeti modernizáció kérdéseirõl Erdõdy Gábor 70. születésnapjára

 

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron

Szabad nemzet szabad hazában

Tanulmányok a polgári átalakulás
és a nemzeti modernizáció kérdéseirõl Erdõdy Gábor 70. születésnapjára

 

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron
25%
3.990 Ft 2.990 Ft
Menny.:db

Tanulmányok a polgári átalakulás
és a nemzeti modernizáció kérdéseirõl Erdõdy Gábor 70. születésnapjára

 

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron

Hasonló termékek

Gyártó: Szécsényi Endre

Esztétika - történelem - hermeneutika

Tanulmányok Kisbali László emlékére

2.990 Ft 2.240 Ft
Gyártó: György Eszter

Köztes terek

A rendszerváltás utáni nyócker identitása

A Köztes terek a közelmúlt "nyóckerét" vizsgálja, vagyis azt a városnegyedet, amely a rendszerváltás utáni rövid életű, mégis egyedülálló roma identitásépüléseknek, kulturális gyakorlatoknak, önreprezentációs kísérleteknek volt a helyszíne. 

 

2.990 Ft 2.242 Ft

A jugoszláviai magyarok eszme- és politikatörténete

A vajdasági magyarok újfajta történelmi helyzettel, rendkívüli kihívásokkal szembesültek az 1990-es években: háborús körülmények között, Slobodan Milo¹eviæ rendszerének árnyékában kaptak lehetőséget a politikai önszerveződésre, autonómiájuk kereteinek előkészítésére. Egy kutatócsoport arra vállalkozott a Magyar Tudományos Akadémia Domus Alapítványának támogatásával, hogy minél alaposabban feltérképezze e különleges, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének megalakulásától az Ideiglenes Magyar Nemzeti Tanács megalakulásáig tartó korszakot. A kötetben levő tanulmányok különbözők diszciplínák nézőpontjait kapcsolják össze, s kiegészülnek a kor jelentős szereplőivel készített mélyinterjúkkal és egy átfogó politikai kronológiával.

2.990 Ft 2.243 Ft
Gyártó: Hettyey András

Hegemónia helyett - magyar-német kapcsolatok 1990−2002

Jelen könyv célja az 1990-2002 közötti magyar külpolitika egyik fontos fejezetének, a magyar-német kapcsolatoknak a bemutatása. A kötet a sokszínű és sokrétű magyar-német viszonyrendszeren belül a rendszerváltozás utáni első három magyar kormány ideje (1990-2002) alatti magas szintű politikai kapcsolatokra fókuszál, de természetesen szerepet kapnak gazdasági, biztonságpolitikai, kulturális aspektusok is. 

2.990 Ft 2.243 Ft

Leírás

Történész, egyetemi oktató és diplomata. Erdõdy Gábor így vallott életpályája ezen három meghatározó dimenziójáról:
„Nekem oda-vissza hatékony volt és értékes a diplomácia és a történész szakma kölcsönhatása. 1990 elõtt is olvastam követi jelentéseket, de a diplomatapályám után egészen másként tettem ezt, tudniillik immár rendelkeztem azzal a tapasztalattal, azzal az élménnyel, hogy én magam is írtam követi jelentéseket, nem is keveset. Minden egyes árnyalat, minden egyes szó külön értelmet és külön jelentõséget kap egy-egy nagyköveti jelentésben, amelyet, hogyha az ember még csak kívülállóként olvasott, és csupán történészként elemzett, talán kevésbé lát át, mint amikor belsõleg megélt tapasztalat alapján vizsgálódik.”
„Talán túl patetikusan hangzik, de az egyetemi oktató bizonyos mértékben formálhatja az egyetemi hallgatók gondolkodását, felkészülését a jövõre nézve. Ez nemcsak kifejezetten szép élmény, hanem különösen felelõsségteljes küldetés, feladat is. Sosem felejtem el, amikor az 1990 elõtti években egy kiegyezéssel kapcsolatos szeminárium alkalmával, mintegy összegzésként megkérdezte az egyik hallgató: »Na jó, tanár úr, de akkor mi most mit csináljunk, mire készüljünk?« Én akkor csak azt tudtam válaszolni, amit számomra Szabad György kossuthi ihletése is sugallt, hogy nem tudjuk, valaha lesz-e még a mi életünkben esély a pozitív változásra, de készülni kell rá, mert ha véletlenül bekövetkezik a lehetõség, akkor hatalmas felelõtlenség lenne nem tudni élni vele. Azt hiszem, hogy az egyetemi oktató munkája, feladata, tevékenysége részben azt is magában foglalja, hogy az egymást követõ évfolyamok, generációk gondolkodását pozitív történeti példák felmutatásával vagy akár negatív példák tudatosításával abba az irányba tudja alakítani, hogy mindig tettrekészek és felkészültek legyenek a ritkán kínálkozó, de valamikor mindig elérkezõ történelmi lehetõség kihasználására.”

Paraméterek

Szerzők(vesszővel elválasztva) Varga Zsuzsanna,Melkovics Tamás
Megjelenés 2021
Terjedelem 284 oldal
Kötészet kartonált
ISBN 978-963-414-804-3
Sorozat Humaniórák sorozat

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!
Arrow Forward