Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

101 kérdés - 101 válasz a békediktátumról

 

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron

Trianoni kiskáté

101 kérdés - 101 válasz a békediktátumról

 

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron

Trianoni kiskáté

101 kérdés - 101 válasz a békediktátumról

 

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron
25%
3.490 Ft 2.620 Ft
Menny.:db

101 kérdés - 101 válasz a békediktátumról

 

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron

Hasonló termékek

Kibányászott „lignitbűnök” - A Rákosi-korszak egy bányamérnökperének anatómiája

Az 1945 után meginduló, elsősorban ipari jellegű újjáépítés a hazai gazdaság egyik legfontosabb energiahordozó-forrásává tette a szénbányászatot, amelynek az 1949-ben megváltozott piaci feltételek is nagyobb hangsúlyt adtak. Azonban sem az ország természeti adottságai, sem pedig a bányák technikai elmaradottsága nem tette lehetővé, hogy megteremtsék az ötéves terv által meghirdetett vas és acél országát. A kommunista hatalmi érdekeknek alárendelt gazdaságpolitika sikertelenségének magyarázata és kivizsgálása így politikai üggyé vált, ám Péter Gábor állambiztonsági gépezete sem volt mindenható. Az 1951 és 1954 között zajló úgynevezett bányamérnökper egyike volt a félresikerült ügyeknek.

2.600 Ft 1.950 Ft

Az antalli pillanat

A nemzeti történelem szerepe a magyar politikai diskurzusban 1989–1993

Miért vitatkoztak annyit a rendszerváltás idejének magyar politikusai Trianonról, a Horthy-rendszer restaurációjának veszélyéről, az 1945–1947-es koalíciós idők aktualitásáról, 1956 üzenetéről? Az 1990-es évek elejének politikai szereplői – beszéljenek bár a köztársasági elnöki intézményről, a címerről, az önkormányzati rendszerről, a vezető kormánypárt belső viszonyairól, a jogállamiságról, a földkérdésről, a szociális ellátórendszerről vagy bármi másról – rendre visszataláltak a történeti vitakérdésekhez.

2.600 Ft 1.950 Ft
Gyártó: Balogh Judit

Székelyföldi karrierek

A ​16. század második felében az Erdélyi Fejedelemség létrejöttével járó számos változás alapvetően befolyásolta a székelység történetét is. Folytatódott a hagyományos rendi társadalom felbomlása, és a székely előkelők új utakat és módokat találtak az anyagi gyarapodásra, politikai befolyásuk növelésére vagy rangos tisztségek elnyerésére. 

2.600 Ft 1.950 Ft

Drótok és fatornyok közt

Szent_György Imre naplója hadifogságából

E kötet a szerzőnek, Szent-Györgyi Imrének második világháború utáni hadifogsági emlékiratait tartalmazza, melyek hadifogság alatti naplóinak bejegyzései alapján készültek.

2.600 Ft 1.950 Ft

Leírás

Kevés olyan eseménye van a magyar történelemnek, amely oly gyökeresen változtatta volna meg hazánk történetét és nemzetünk sorsát, mint az 1920. június 4-i trianoni békediktátum. A százegy évvel ezelőtti tragikus momentumra sajátos módon emlékezik ez a kötet. A Trianoni kiskáté lapjairól ugyanis kérdés-felelet formában, rövid terjedelemben és közérthető módon, ugyanakkor szakmailag megalapozott, történetileg hiteles és minden tekintetben tárgyilagos információkat szerezhet a békediktátumról az olvasó.Valóban gróf Tisza István volt a felelőse a Nagy Háború kitörésének? Hogyan szállták meg a csehek a Felvidéket? Mi történt
1918. december 1-jén a gyulafehérvári román nemzetgyűlésen? Milyen szerepe volt Mária román királynénak Párizsban? Milyen kapcsolat volt a román békedelegáció és a francia szabadkőművesség között? Hogyan vonult be Horthy Miklós Budapestre? Milyen hatása volt Apponyi Albert párizsi beszédnek? Hogyan történt a békeszerződés aláírása? Mi lett a sorsa az Osztrák-Magyar Monarchia közös vagyonának? Meddig volt érvényben a trianoni békediktátum?
Ezekre a kérdésekre is választ talál az, aki elolvassa ezt a könyvet. A Gulyás László - a Szegedi Tudományegyetem professzora, a Magyarságkutató Intézet tudományos tanácsadója - által szerkesztett és a Trianon Kutatóintézet által kiadott kötetben fölvetett, a trianoni békediktátumhoz kapcsolódó százegy kérdésre a rövid, közérthető, de tudományos alapokon nyugvó válaszokat huszonegy, a témában járatos és elismert szakember adja meg. A történelmi Magyarország megszűnésének és a trianoni békediktátum létrejöttének 101. évfordulójára megjelent kiadvány a történészszakma, a felsőoktatás és a köznevelés színterein tanuló diákok, valamint a magyar múlt iránt érdeklődő nagyközönség számára egyaránt hasznos és hiánypótló olvasmány.

Paraméterek

Szerzők(vesszővel elválasztva) Dr. Gulyás László
Megjelenés 2021
Terjedelem 142 oldal
Kötészet keménytáblás
ISBN 9786156253002

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!
Arrow Forward