Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Hírek

A Gutenberg galaxis Párizs–Budapest tengelye

/ Kőmíves András terjesztési vezető riportja /

2022 április végén Gyenes Ádámmal, a L’Harmattan Kiadó igazgatójával és Váradi Péterrel, a kiadó főszerkesztőjével Párizsban meglátogattuk az Éditions L’Harmattan és a 29 nemzetközi kiadót és két kutatóintézetet magában foglaló L’Harmattan Group központját. 

A Gutenberg galaxis Párizs–Budapest tengelye

A konszern részéről Xavier Pryen elnök-vezérigazgató fogadta csapatunkat. Számos folyamatban és tervben lévő együttműködésről tárgyaltunk, többek között a világújdonságnak számító ’Gutenberg-G’ robotnyomdagép prototípusáról. A találkozó során megtudtuk, hogy a francia L’Harmattan napi szinten 13–15 könyvújdonsággal jelentkezik és ezzel a címszámmal piacvezető a világszinten is kiemelkedő francia könyvkiadásban. 

Párizs belvárosában, a Quartier Latinben az Éditions L’Harmattan három könyvesboltot működtet. A kiadóvállalat innovatív szemléletét bizonyítja, hogy a Rue des Écoles 24. szám alatti könyvesboltjában nincsenek könyvek, hanem néhány munkaállomás mellett, a fentebb már említett ’Gutenberg-G’ robotnyomdagép található. A látvány futurisztikus és első pillantásra megtévesztő, mert a „print on demand” technológia alapján több mint 50.000 könyv közül választhatnak a könyvbarátok – az Éditions L’Harmattan és a konszern egyéb kiadóinak kiadványain túl például a legnagyobb francia egyetemi kiadó, a PUF (Presses universitaires de France) könyveit is. A kiválasztott kötetet a robotgép kevesebb mint 5 perc alatt kinyomtatja, beköti és megvágja a szemünk előtt, és az ára sem magasabb, mint bármely hasonló paraméterekkel rendelkező kötet. Nem kell raktározni, nem kell szállítani és nem kell irreálisan magas bérleti díjat fizetni. A nyomdagép felhőtárhelyre feltöltött tartalmakból tud megfelelő minőségben nyomtatni egy–egy példányt a robotgép. Határokon átnyúló, korszerű megoldás! 

A L’Harmattan Kiadó a francia anyacéggel együttműködésben arra törekszik, hogy a közeljövőben – Közép-Európában elsőként – a hamarosan megnyíló új Néprajzi Múzeum Etknow könyvesboltjában is bemutathassa ezt az egyedülálló nyomtatási technológiát. 

A párizsi L’Harmattan-központ mellett meglátogattuk a Párizsi Könyvszalon rendezvényeit is, amely a francia- és nyugat-európai könyvesek és kiadók egyik legnagyobb éves eseménye. A rendezvény helyszínén, a Grand Palais Éphémère hatalmas, mégis légies tereiben megrendezett fesztiválon több vezető francia kiadóval is tárgyalásokat folytattunk francia nyelvű szépirodalmi művek magyar megjelenésének lehetőségéről. Magyarország nemzeti standjánál Jenei Zoltán fordítóval, a Petőfi Irodalom Ügynökség projektmenedzserével folytattunk megbeszélést a magyar kultúra franciaországi reprezentációjának lehetőségeiről.

Arrow Forward