Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tér és történelem

Tér és történelem

25%
2.200 Ft 1.650 Ft
Menny.:db

Hasonló termékek

Gyártó: Sümegi György

1956 képtára

E könyv címe láttán a kevésbé tájékozott is jól tudja, hogy csak virtuálisan számolhatunk 56 képtárával. A maga fizikai valóságában csak fragmentáltan, különböző gyűjteményekbe szétszórva találhatók ide tartozó művek. Nyilván nem ismerjük ezen alkotások összességét, csupán feltételezéseink, sejtéseink lehetnek arról, hogy az általunk ismert, ismertetett képek csak egy részét – bár föltehetően releváns, meghatározó hányadát – jelentik az elképzelhető teljesnek.

1.500 Ft 1.125 Ft
Gyártó: Lipták Dorottya

Újságok és újságolvasók Ferenc József korában

Mely újságok számítottak a kor átlagolvasójának kedvenc lapjai közé, milyen élményvilágot, értékeket, ízlést közvetítettek? Egyáltalán hol és hogyan olvastak, kikből tevődött össze az olvasópublikum? Léteztek-e bizonyos kultúrális minták, standardok, fogyasztási szokások, amelyek végiggördültek a 19. századi Európán, és sajátos közép-európai színekkel egészültek ki? Ezekre a kérdésekre próbál válaszolni a könyv szerzője, egy speciális sajtótípus vizsgálata segítségével. 

1.850 Ft 1.388 Ft
Gyártó: Kanyó Tamás

Emigráció és identitás

 56-os menekültek Svájcban

Az 56-os forradalom leverése után kb. 200000 magyar hagyta el az országot. Svájc 13000-nek nyújtott menedéket. A munka elsőrangú kérdése: a kiválasztott tanúk beszámolója nyomán az elmúlt korszak emléknyomait felfedezi. Milyen sajátos módon reagáltak új élethelyzetükre a menekültek? A munka magját a velük folytatott beszélgetések képezik.

1.850 Ft 1.388 Ft
Gyártó: Szekeres András

A történész szerszámosládája

A ​Történelem és társadalomtudományok konferencia két éve szerepel az Atelier Magyar-francia Társadalomtudományi Műhely programjában. Célja a történelem és a társadalomtudományok közötti hazai párbeszéd előmozdítása. 

 

1.850 Ft 1.388 Ft

Leírás

A ​tér és az idő az emberek cselekvésének két dimenziója. A tér problémáival a földrajztudomány, az idő dimenziójával pedig a történelem foglalkozik. A két terület tudományos vizsgálata a kezdetektől szorosan összekapcsolódik, Hérodotoszt mindkét tudomány alapító atyjaként ismeri el. A XIX. század óta tér és idő, történelem és földrajz kapcsolata a termékeny együttműködéstől, az egymásra hatáson át a szétválásig sokféle formát öltött. A kötetben közölt tanulmányok a francia kutatások élvonalához tartozó kutatóknak; történészeknek és geográfusoknak az Atelier Francia-Magyar Társadalomtudományi Kutatóközpontban elhangzott előadásai e problémakör tudománytörténetét; jelenlegi vitáit és újabb megközelítéseit tárgyalják. Elméleti-módszertani palettájuk a klasszikus felfogástól, miszerint az emberi társadalom drámájában a változatlan díszleteket a földrajz, a bonyodalmas cselekményt pedig a történelem írja le, a modern, dinamikus modellekben való összekapcsolás kísérletéig terjed. Az esettanulmányok a politika által lehatárolt terek (országterület, közigazgatási beosztás) és a társadalomtudományok által konstruált terek (térábrázolás, térszemlélet) elemzésén keresztül ismertetnek meg az újabb kutatások eredményeivel. Az előadásforma, a francia tudományos stílus a szélesebb közönség számára is hozzáférhetővé teszi ezeket a szövegeket, amelyeknek révén a francia társadalomtudományok szellemi műhelyeibe, s az ott zajló izgalmas vitákba nyerhet betekintést.

Paraméterek

Kiadó L'Harmattan, Budapest
Kiadás éve 2004
Oldalak száma 220 oldal
ISBN 0109002384573
Sorozat Atelier füzetek sorozat

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!

Ajánljuk még

Arrow Forward