Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Hírek

Cogito-díj eredményhirdetés, 2023

Az UNESCO Filozófia Világnapján rendezett ünnepi eseményen, melyre a Magyar Filozófiai Társaság szervezésében a Kossuth Klub klubtermében került sor a 2023-as Cogito-díj eredményhirdetésére.
Cogito-díj eredményhirdetés, 2023

A 2023. évi Cogito-díjra 5 pályamű érkezett be.

A Cogito-kuratórium tagjai, Prof. Zvolenszky Zsófia az ELTE egyetemi tanára, Prof. Ullmann Tamás, az MTA doktora, Schmal Dániel, az MTA doktora és a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Filozófiai Intézet igazgatója, valamint Gyenes Ádám, a L’Harmattan Könyvkiadó ügyvezető igazgatója körültekintően, a Cogito-díj hagyományainak szellemében végezték el bírálói feladatukat.

Munkájuk során gondot fordítottak arra, hogy áttekintsék a beérkezett pályaműveket és az azok mellékleteként esetlegesen csatolt opponensi véleményeket. A bírálat során sor került külső szakértők bevonására is, azáltal a bírálók minél teljesebb képet igyekeztek kapni a beérkezett pályaművekről.

A kuratórium arra is figyelmet fordított, hogy a 2004-ben, a Magyar Filozófiai Társaság, az ELTE Filozófia Intézet és a L’Harmattan Könyvkiadó által alapított díj 2023-ban immár 20. évébe lépett, és az elmúlt két évtizedben nemcsak rangot vívott ki magának a filozófiai közéletben, hanem a díjazott pályaművek és a kiadott könyvek standardot is teremtettek a beérkező pályaművek bírálói számára.

A kuratórium a 2023. november 15-i ülésén úgy találta, hogy a beérkezett pályaművek közül több munka is jelentős értékeket mutat fel, amelyek megfelelő átdolgozást követően, akár könyv formában való publikálásra is alkalmassá tehetik azokat. Hosszas mérlegelés után azonban a kuratórium úgy határozott, hogy ebben az évben nem adja ki a Cogito-díjat, mivel olyan pályamű nem érkezett, amely a kuratórium valamennyi tagjának egyetértése mellett, a benyújtott formájában, vitát felülálló módon megfelelne a Cogito-díjjal való kitüntetés kritériumainak.

A kuratórium továbbá úgy döntött, hogy 2024-ben, a beérkezett kéziratok függvényében, akár 2 kézirat is elnyerheti majd a Cogito-díjat, és megjelenhet a Cogito Könyvek sorozatban.

A kuratórium felhívja a figyelmet arra, hogy akik eddig egy alkalommal nyújtották be pályaművüket a Cogito-díjra, azok a jövő évi, vagy akár egy későbbi kiírásra még egy alkalommal, átdolgozott formában, ismét beadhatják azt.

Arrow Forward