Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Hírek

Dukkon Ágnes: A veszélyes szépség útjain és Rácz Ildikó Mária: A lét és a szerelem szentsége című könyvének bemutatójáról

Az Országos Idegennyelvű Könyvtárban került sor 2021. október 7-én két orosz irodalmi tárgyú, kiadónk által megjelentetett könyv bemutatójára. Dr. Dukkon Ágnes irodalomtörténész, az MTA-doktora A veszélyes szépség útjain. Eszmék, témák, kapcsolatok a klasszikus orosz irodalom világában című tanulmánykötetéről és Dr. Rácz Ildikó Mária irodalomtörténész, Bunyin-kutató A lét és a szerelem szentsége. Ivan Bunyin művészi világképe című monográfiájáról tájékozódhatott részleteiben a szakma és a nagyközönség.
Dukkon Ágnes: A veszélyes szépség útjain és  Rácz Ildikó Mária: A lét és a szerelem szentsége című könyvének bemutatójáról

Dr. Dukkon Ágnes: A veszélyes szépség útjain című kötete az orosz irodalom ún. aranykorától az ezüstkorig, a romantika évtizedeitől, Puskintól Tolsztojig és a XIX-XX. század fordulójának Dosztojevszkijjel kapcsolatos filozófiai irodalmáig tartalmaz műelemzéseket, esztétikai és poétikai értekezéseket. Az egyes fejezetekben fontos szerepet kap a komparatisztikai szempont, így például Ovidius és Byron hatásának vizsgálata Puskin és Lermontov költészetében, Shakespeare és az orosz „hamletizmus” kérdése, a folklórizmus szerepe Gogol korai elbeszéléseiben és Leszkov művészetében. Dosztojevszkijjel öt fejezet foglalkozik, a hasonmás-jelenség, a pszichológia, filozófia és az antropológia kérdéseinek fényében. A harmadik részben nagyrészt ismeretlen, vagy kevéssé tárgyalt magyar-orosz irodalmi kapcsolatokat is feltár a kötet. A könyv célja a klasszikus orosz irodalom bemutatása – sok esetben eddig járatlan utakon haladva, a „veszélyes szépség” jegyében, mely az orosz kultúrában mélyen gyökerező antinomikus viszonyra utal esztétikum és etikum között.

Dr. Rácz Ildikó Mária: A lét és a szerelem szentsége című könyve hiánypótló, az első magyar nyelven megjelent monográfia a Nobel-díjas emigráns orosz író, Ivan Bunyin prózapoétikájáról. Az egyes fejezeteket egyesítő multidiszciplináris módszertani szemlélet révén a szerző kísérletet arra tesz, hogy az elemzésekbe az irodalom- és vallástudomány módszerei mellett bevonja a természettudományi és pszichiátriai kutatások (Maslow-féle piramis-elmélet, az einsteini tér-idő, a jungi archetípusok, a bergsoni teremtő fejlődéselmélet, a holografikus univerzum modell) tudományos eredményeit. A monográfia részletesen tárgyalja múlt és emlékezet témakörét, valamint Erósz és Thanatosz egymáshoz fűződő különös viszonyát. A szerző a könyvet minden felnőtt olvasó számára ajánlja, aki érdeklődik a szerelem, a lét és a halál művészetfilozófiai és ontológiai kérdései iránt.

A beszélgetést Dr. Kalafatics Zsuzsanna, a BGE főiskolai docense és Dr. Szigethi András, a PTE ny. egyetemi docense vezette. Közreműködött Salinger Gábor színművész.

Arrow Forward