Hasonló termékek
Sapere aude!
Ez a könyv – néhány kéziratos teoretikus levél és rádióbeszélgetés mellett – Kisbali László (1954–2009) filozófus,esztéta, művelődéstörténész és „hiperkritikus”olvasó összegyűjtött s még életében folyóiratokban publikált írásait tartalmazza.
Jógit kerestem Indiában
A könyv szerzője a múlt század negyvenes éveinek elején, tizenkét éves korában kezdett érdeklődni a jóga iránt, amikor szüleivel Yesudian jógaelőadásaira járt, és ahol maguk is jógáztak. Később orvostanhallgató korában sokat tanult a jóga élettani hatásairól Dr. Weninger Antaltól, aki a jógát a gyógyításban is felhasználta. Jelenleg a Semmelweis Egyetem Általános Orvoskarán tanít. A jóga és a modern tudomány összehasonlításáról írott tanulmánya 1972-ben jelent meg Jóga és tudomány címmel, ezt 1979-ben követte A jóga és az idegrendszer című munkája. 1975-től többször járt Indiában, az ott szerzett változatos tapasztalatairól számol be jelen útleírás.
Nehéz életek, könnyű ételek. A tanyasi konyhától a modern cukrászatig
"Ezzel a receptkönyvvel nem csupán az a szándékom, hogy megismertessem az általam készített sütemények elkészítésének módját, hanem be szeretnék mutatni néhány olyan ételt is, amit elődeink is sütöttek, főztek. Nem titkolt szándékom volt az is, hogy ne csak az ételeket mutassam be, hanem azokat az embereket is, akik ezeket elkészítették és elfogyasztották. Próbáltam bemutatni azt az életformát is, ahogy mi éltünk valamikor a tanyán. Ezzel szerettem volna emléket állítani elsősorban szüleimnek, és tisztelegni a hozzájuk hasonló, szegénységben élő tanyasi emberek előtt, akik méltán tekinthetők a XX. század hétköznapi hőseinek."
Leírás
A Monarchiától a 21. századig
Dr. Vigyázó Gyuláné – Blanka néni – az édesanyám volt. A sors hosszú életet szánt neki, amelybe belefért két világháború, de belefért egy polgári család példaszerű szeretete, kormányzása, és emellett törődés sok-sok más emberrel, aki hozzáfordult. Ebből a törődésből sarjadt valószínűleg az a törekvés, hogy aki családunkkal kapcsolatba került, az érezze magát a lehető legjobban, amíg körünkben van. Ehhez a törekvéshez tartozott a jó konyha is.
A főzés tudományát édesanyám már ifjú korában, kitűnő háziasszony édesanyjától elsajátíthatta. Később, már asszony korában francia konyhai és cukrászati tanfolyamon is részt vett. Fáradhatatlanul gyűjtötte a jobbnál jobb recepteket, de elsősorban az édesanyjától tanultakat használta fel konyhájában. Mindezeket az ismereteket kockás spirálfüzetekbe írta, amelyek így a család négy generációjától származó recepteket tartalmaznak ételnemek szerinti bontásban.
Jelen gyűjteményembe zömmel ezekből a füzetekből válogattam, miután kipróbáltam őket. Kívánom, hogy családunk közkinccsé tett konyhai tudástára minden olvasó hasznára és örömére váljék.
Paraméterek
Szerzők(vesszővel elválasztva) | Dr. Vámos Endréné dr. Vigyázó Lilly |
Megjelenés | 2007 |
Terjedelem | 565 oldal |
Kötészet | puhatáblás |
ISBN | 978-963-9683-68-6 |