Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Hírek

Gold open access - az online könyvkiadás „aranya”

Címkék: open access

Mi is az a gold open access

Az open access folyóirat- és könyvkiadás nyílt hozzáférést jelent: a megjelent mű letöltése, olvasása az internet bármely látogatója számára korlátozások nélkül és ingyenesen lehetséges. Az open access könyv persze nem „ingyenkönyv”, hiszen valaki mégiscsak fizetett érte: ha hazai pályázati finanszírozásból valósultak meg a kiadványban publikált kutatások, vagy csak a kiadást finanszírozták ilyen módon, akkor, amennyiben adófizető honpolgár vagy, ez akár te magad is lehettél.

Gold open access - az online könyvkiadás „aranya”

Megfelelőbb elnevezés tehát a szabad elérésű, vagy nyílt hozzáférésű könyv. A szabad hozzáférésnek is vannak azonban fokozatai.

Az első fokozat a green open access, amikor a szerző vagy egy közintézmény a saját weboldalán vagy repozitóriumában archiválja és szolgáltatja a megjelent művet. Ebben az esetben a szolgáltatott tartalom többnyire egy nyomdai PDF fájl, gyakran még a vágójeleket is megtaláljuk a sarkokban. Ilyen az MTA könyvtárának kutatók által jól ismert repozitóriuma, a REAL, amely a kutatási intézmények, a nemzetközi pályázatok, valamint az OTKA/ NKFIH által támogatott kutatások keretében létrejött publikációk archiválását és a kutatóközösség számára való szabad letöltését teszi lehetővé. Intézményi együttműködések keretében egyébként már platformunkon (https://openaccess.hu/) is lehetővé vált a green open access elhelyezés.

A második fokozat a gold open access. Ebben az esetben maga a kiadó felel a tudományos mű folyóiratban vagy open access könyvek számára kialakított publikációs felületen való megjelentetéséért. A kiadói tevékenység korlátozódhat kizárólag az online kiadásra, jellemzőbb azonban a hibrid publikációs gyakorlat. A L’Harmattan open access könyvek például általában online és a hagyományos nyomtatott formátumban is kiadásra kerülnek, de van már példánk csak online közzétételű könyvre is.

Miért előkelőbb az arany, mint a zöld?

Bár a központi finanszírozásból működő hazai pályázatok többnyire elegendőnek tekintik a támogatott kutatások eredményeinek green open access publikálását, a gold open access kiadásnak számos további előnye van, melyeket érdemes számításba venni.

Először is, a gold open access kiadásban megjelent cikkek, monográfiák, szövegkiadások, tanulmánykötetek eleve az online térbe készültek. Rendelkeznek egy ún. DOI azonosítóval, amely egyedi dokumentum azonosítót jelent az online világban. Minden DOI-számhoz tartozik egy egyedi állandó URL, azaz egy http:// kezdetű online elérhetőség. A DOI-nak számtalan előnye van. Ha például egy online publikált könyv elérési útvonala (URL) megváltozik, a DOI segítségével állandó azonosítást kap, a weben így mindig megtaláljuk a kiadványt. A DOI arra is remek lehetőség, hogy online dokumentumok, adatbázisok ennek segítségével hivatkozhassanak egymásra, a tudományos művekre vagy a szerzőre. A DOI szolgáltatója (esetünkben a Crossref) pedig sok más kutatói, közgyűjteményi adatbázisba is eljuttatja a művek metaadatait, elérhetőségét.

Ideális esetben nemcsak a művek, hanem a szerzők is azonosíthatók az online világban, egy ún. ORCID azonosítóval. A biztonság és a pontos dokumentálhatóság mellett ezeknek az online azonosítóknak van egy további előnyük: jelentősen megkönnyítik az eredmények tudománymetriai szempontú nyomon követését és adminisztrálását: hányan hivatkoztak a tanulmányra, könyvre? Hányan hivatkoztak összesen egy szerzőre? Az egyedi azonosítók ezen adatok automatizált összegyűjtését teszik lehetővé.

A gold open access-nek tehát vannak egyrészt technológiai előnyei, másrészt vannak terjesztési előnyei is. Míg a repozitóriumok elsődleges funkciója az archiválás, addig Open Access platformunk célja a terjesztés, a megosztás és a kényelmes használat (olvasás, adatkinyerés és -gyűjtés) biztosítása. Az open access is publikáló német DeGruyter vagy holland Brill kiadóhoz hasonlóan nekünk is törekvésünk a nálunk megjelent művek nagy nemzetközi adatbázisokba, a Scopusba vagy a Web of Science-be való beemelése. Ez kiadói és szerzői-szerkesztői részről egyaránt komoly ráfordított energiát jelent a kézirat befogadásától annak publikálásáig és a folyamatos elérés biztosításáig.

Ugyan a nemzetközi indexáló adatbázisokba való ajánlás a L’Harmattan Kiadó open access könyvei számára még előttünk áll, a CrossRef DOI szolgáltatásainak, valamint a non- és for-profit (pl. Google) indexáló rendszereknek köszönhetően máris számos online közös keresőből elérhetők nyílt hozzáférésű könyveink. Emellett a L’Harmattan Archívumba bekerült kiadványaink a hazai kutatóintézetben, közgyűjteményekben, könyvtári hálózatokon keresztül is szolgáltatásra, és így terjesztésre kerülnek.

open access könyveink

Ha nem akarsz lemaradni legfrissebb open access könyveinkről, kövess minket Instagramon vagy Facebookon.

A L’Harmattan Open Access kiadványokat pedig a Magyar Tudományos Művek Tárában is áttekintheted.

Arrow Forward