Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Hírek

Open access kiadványokkal a tudományos nyilvánosság szolgálatában

Egyenlőbb hozzáférés

Mindannyian tudjuk, hogy a tudománynak ára van: mind a kutatás, mind a publikálás, mind a publikált tudományos eredményekhez való hozzáférés komoly anyagi erőforrásokat igényel. Az open access, azaz nyílt hozzáférés mozgalmat az a szándék hívta életre, hogy egyenlőbb lehetőségeket teremtsen a tudományos eredményekhez való hozzáférés terén. Célja, hogy minél több szakfolyóirat és szakkönyv váljon elérhetővé - függetlenül a publikált tudományos eredmények felhasználójának lokációjától és gazdasági potenciáljától.

Open access kiadványokkal a tudományos nyilvánosság szolgálatában

Online tudományos környezet

Az open access kiadás azonban nem merül ki az online közzétételben (ha így lenne, megelégedne a nyomdai PDF-ek repozitóriumba helyezésével és nyilvánossá tételével), hanem korszerű digitális technológiákra támaszkodva egy online tudományos környezetet hív életre. Míg a nyomdai PDF mindig a nyomtatott könyv tükörképe marad, addig az open access kiadvány technológiailag és funkcionalitásában is eltér a nyomtatott könyvtől, eltéréseit pedig éppen a tudomány jellegzetes működésmódja motiválja. Így például a valóságban is lehetővé teszi, amire a nyomtatott könyv csupán áttételesen képes: hogy kapcsolatot hozzon létre tudományos művek és szereplők között. A L’Harmattan Kiadó esetében egy open access tanulmánykötet hivatkozásjegyzékéből azonnal, közvetlenül elérhetőek maguk a hivatkozott, online elérhető művek is. - Érdemes mindebben meglátni a távlatokat: azt a jövőbeli helyzetet, amikor már a tudományos kiadványok jelentős része open access (is) elérhető lesz, a művek közti közvetlenül átjárható kapcsolatok pedig behálózzák a tudományos világot.

A tendencia a nemzetközi folyóiratokban angol nyelven való publikálást preferáló természettudományok területén már régebb óta jelen van. Mostanra időszerűvé vált azonban, hogy a tudományos eredményeiket jelentősebb részt monografikus művekben közreadó bölcsészet- és társadalomtudományok is csatlakozzanak az open access mozgalomhoz, az olyan kis nyelvek szűkebb kutatóközösségei esetében is, mint a magyar. Hiszen a közvetlen linkekkel való kapcsolódás a nemzetközi tudományos közösség eredményeihez számunkra is megkerülhetetlen lehetőség.

Ehhez a törekvéshez csatlakozik most a hazai tudományos könyvkiadásban úttörőként a L’Harmattan Kiadó olyan társkiadóival, mint a Károli Gáspár Református Egyetem, a Tokaj-Hegyalja Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Magyar Táncművészeti Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem – hogy csak néhányat említsünk.

Open access könyvkínálatunk bárhol, bármikor, bárki számára elérhető egyetlen kattintással.

Megnézem a könyvkínálatot

Megnézem társkiadók gyűjteményeit

A legújabb online megjelenésekről, valamint a platform használatáról és lehetőségeiről pedig közösségi média felületeinken adunk folyamatosan hírt. Kövess minket Facebookon és Instagramon!

Arrow Forward