Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A néprajztudomány helyzete és jövője a 21. században

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron

Számvetés és tervezés

A néprajztudomány helyzete és jövője a 21. században

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron

Számvetés és tervezés

A néprajztudomány helyzete és jövője a 21. században

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron
25%
5.990 Ft 4.500 Ft
Menny.:db

A néprajztudomány helyzete és jövője a 21. században

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron

Hasonló termékek

Gyártó: Bárth Dániel

Benedikció és exorcizmus a kora újkori Magyarországon

Kötetünk ​a pozitív indíttatású, megáldó jellegű benedikciók és a gonosz eltávolítását célzó, negatív előjelű exorcizmusok liturgikus szövegeinek magyarországi múltjába kalauzolja el az olvasót. A korszak egyházi áldás- és átokkínálatának bemutatása és funkcionális csoportosítása nem csupán a szentelmények hazai múltjához nyújt eddig feltáratlan adatokat, hanem egyúttal a hívek mindennapi igényeinek, valamint az ezekre kínált vallásos-mágikus gyógymódoknak a sokféleségére is rávilágít.

4.500 Ft 3.375 Ft

Álmok és látomások a 20-21. századból

A kötet a 20. század második felében és a 21. század elején gyűjtött látomás- és álomszövegeket tartalmaz. A tematikusan elrendezett szöveggyűjtemény kiegészül látókra, illetve a látók technikáira, valamint az álom- és látomás-látás alkalmaira, rituális előkészületeire vonatkozó elbeszélésekkel is. Gazdag anyagot képviselnek az álom- és látomáslátók saját feljegyzései, ezek között is sajátos színfolt egy-egy új vallási mozgalom, felekezet képviselőjének „látomás-naplója”.

4.300 Ft 3.225 Ft
Gyártó: Sipos János

A régi magyar népzene nyomában

A kaukázusi karacsájok népzenéje

Sipos János 1987 óta több mint tízezer dallamot gyűjtött török, azeri, karacsáj, kazak, kirgiz és türkmén népektől, és különböző nyelveken 14 úttörő kötete jelent meg e népek népzenéiről. Mostani könyvében a kaukázusi karacsáj-balkár nép zenéjével ismerkedhet meg az olvasó. E török nép jelentőségét növeli, hogy ősei abban a Kazár Birodalomban éltek, ahol a magyarok ősei is hosszú időt töltöttek el. Olvashatunk a kaukázusi kutatásokról, a karacsáj nép kialakulásáról és népzenéjének magyar vonatkozásairól, lapozgathatjuk a bő kottagyűjteményt és a karacsáj dalszövegeket magyar fordításukkal együtt. A DVD melléklet pedig a legszebb karacsáj népdalokat mutatja be, bőséges videó felvételekkel, kottákkal és hangzóanyaggal.

4.200 Ft 3.150 Ft
Gyártó: Pócs Éva

Tárgy, jel, jelentés

"Tárgy és folklór" konferencia Vajtán, 2005. október 7–9-én

Kötetünk 18 tanulmányának java része a vajtai Vay Ádám Múzeumban 2005 októberében tartott konferencia előadásainak tágabb keretekbe helyezett változata. A konferenciára az ország minden területéről és a határon túlról érkezett folkloristák, múzeológusok, antropológusok előadásainak központi tematikája a jelképes tárgyaknak, illetve a tárgyak szimbolikájának a vizsgálata volt, elsősorban néprajzi–antropológiai, illetve folklorisztikai megközelítésben; tárgyként értelmezve a való világ minden létezőjét, az érzékelhető valóság bármely darabját vagy szeletét.

4.200 Ft 3.150 Ft

Leírás

A tudományos kutatás egyik legfontosabb ismérve a folytonos kételkedés, a számvetés igénye. Ez az igény nemcsak arra ad lehetőséget, hogy egy-egy korszakot lezárjon, értékeljen a tudományos közösség, hanem arra is, hogy újat nyisson, új kutatási irányok lehetőségeire mutasson rá. A hazai néprajzkutatás elmúlt negyedévszázadának kérdéseit, eredményeit és problémáit veszi számba a Néprajztudományi Intézet frissen megjelent összefoglaló kötete.

Fontos, hogy egy tudományág művelői időről-időre összegyűljenek és számvetést készítsenek a kutatás helyzetéről, saját állapotáról. Igaz ez a néprajztudományra is. Az elmúlt negyedévszázad sokféle változásai elengedhetetlenné tették azt, hogy megvizsgálja a szakma a néprajztudomány helyzetét itthon és nemzetközi színtéren, áttekintse a többi szaktudományhoz és a társadalomhoz fűződő kapcsolatait, valamint felmérje azt, hogy mit sikerült korábbi tervei közül megvalósítania. Az elmúlt évtizedek összetett változásai szinte minden szempontból átalakították a néprajztudomány közegét, lehetőségeit és pozícióját. A kutatói közösség – ahogy arról a kötet tanúskodik – egyes lehetőségeket megragadott másokat viszont elszalasztott az elmúlt időszakban.

Paraméterek

Szerzők(vesszővel elválasztva) Cseh Fruzsina, Mészáros Csaba, Borsos Balázs
Megjelenés 2021
Terjedelem 644 oldal
Kötészet kartonált
ISBN 9789634147497
Sorozat Summa Ethnographica könyvek sorozat

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!
Arrow Forward