Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tanulmányok a régi magyar irodalomról és művelődésről

 

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron

Egyház és egyéniség

Tanulmányok a régi magyar irodalomról és művelődésről

 

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron

Egyház és egyéniség

Tanulmányok a régi magyar irodalomról és művelődésről

 

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron
20%
3.990 Ft 3.190 Ft
Menny.:db

Tanulmányok a régi magyar irodalomról és művelődésről

 

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron

Hasonló termékek

Klasszikus művek újrafordítása

Szerkesztők: Gulyás Adrienn, Mudriczki Judit, Sepsi Enikő, Horváth Géza

 

3.290 Ft 2.630 Ft

Az emberáldozattól az istennév kimondhatatlanságáig

Az Ószövetség gondolatvilágának kétféle megközelítése, a vallástörténeti és a teológiai, igen közel áll egymáshoz, mégsem azonos. A vallástörténeti a vallási gondolatok kialakulását, azok hátterét és a gyakorlatban való megjelenését, a vallásgyakorlatot vizsgálja, míg a teológiai magukra a gondolatokra, azok tartalmára és összefüggésrendszerére koncentrál.

 

3.290 Ft 2.630 Ft
Gyártó: Kurucz György

Egyház, társadalom és művelődés Bod Péter korában

Mintegy két és fél évszázada, hogy a magyarigeni prédikátor, Bod Péter (1712-1769) Magyar Athenas című munkájának bevezetőjében időtlenül szól hozzánk, s a 20. század, illetve korunk írói, politikai moralistái számára egyaránt érvényes módon figyelmeztet „az írástudók felelősségére”. A jelen tanulmánykötet, mely Bod Péter születésének háromszázadik évfordulója alkalmából kerül közreadásra, minden tekintetben követi az idézett sorokban megfogalmazódó maximákat, vagyis hű tükörképét adja az egyes szerzők kutatói, írói felelősségvállalásának. Hogy milyen mértékben tudtak megfelelni az elvárásoknak, azt az olvasó értő ítéletére kell bízniuk, tudva azt, hogy ez a kiadvány „inkább JÓ IGYEKEZET MINT KÖNYV”.

 

3.300 Ft 2.640 Ft

Jókai & Jókai

„Ismétlem, nem hiszek Jókai hanyatlásában. Jókai több mint író, ma is több, Jókai jelenség. Pótolhatatlan, őrizni való kincsünk még akkor is, ha irodalmi életünk jelenleg éppen szokott fáziseltolódásai egyikét éli, és Joyce, Woolf és Kafka korszakát magyarítja, így aztán egy kezdő esztéta szemében majdnem nevetséges lehet egy a Zalán keletkezése és a percek múlva kitörő ezerkilencszázötös orosz forradalom között élt alkotó optikája. Nem kell félteni, hadd nevessék ki, elviseli. Jókai, ha mostanában nem divat is kiejteni a nevét, és a külföld is nyilván elfelejtette, világjelenség, legjobb önmagunk, legrosszabb önmagunk összefoglalása, éppúgy a nemzet lelke, mint Arany vagy Petőfi." (Szabó Magda)
3.000 Ft 2.400 Ft

A család és a közösség szolgálatában

A kötet valamennyi tanulmánya az egyén, a család és a közösségek összefüggésrendszerét közelíti meg, ezzel kapcsolatban fogalmaz meg szempontokat, nyújt fogódzókat, támpontokat – Komlósi Piroska munkásságához kapcsolódva, életmûve elõtt tisztelegve.

 

2.990 Ft 2.390 Ft
Gyártó: Hessky Regina

Das wort - ein weites Feld

„Wenn du bei all deinem Tun immer der gesunden Vernunft folgst, dasjenige, was dir im Augenblicke zu tun obliegt, mit Eifer, Kraft, Freundlichkeit betreibst und, ohne auf eine Nebensache zu sehen, den Genius in dir rein zu erhalten suchst, als ob du ihn sogleich zurückgeben müßtest, wenn du so ohne Furcht und ohne Hoffnung handelst, dir an der jedesmaligen naturgemäßen Tätigkeit und heldenmütigen Wahrheitsliebe in deinen Reden und Äußerungen genügen lassest, so wirst du ein glückliches Leben führen, und es gibt niemanden, der dich hindern könnte so zu handeln.“
Marc Aurel.
 

2.990 Ft 2.390 Ft

Leírás

A kötetben olvasható írások 2013 és 2022 között keletkeztek. Kedves kutatási témáim bukkannak fel itt is: a magyar reformáció, a református egyház korai korszaka, iskolatörténet, neolatin irodalom, peregrináció, magyar–német szellemi kapcsolatok. A kötet olyan írásokkal indul, amelyek a magyarországi és erdélyi diákok wittenbergi tanulásával, az ottani magyar diáktársasággal foglalkoznak. De szó lesz életrajzról, történetírásról, női művelődésről, istenes költészetről, tudós levelezésről, útleírásról és a reformáció százéves évfordulójának megünnepléséről. Megvizsgálom továbbá egyes jelentős személyiségek életét és munkásságát, mint például Szegedi Kis István, Ceglédi György, Laskai János, ugyanakkor szóba kerül természetesen két régi „ismerősöm”, Szenci Molnár Albert és Miskolci Csulyak István is. Közelről megnézek településeket a 16. század második felében, 17. század elején (Gyulafehérvár, Szepsi), valamint kísérletet teszek szinkron pillanatfelvételek rögzítésére is a magyar református egyház alapításának korából, illetve egy kiemelt történelmi időszakból, 1618-ból. Végül a 18–19. századba vezetem el olvasóimat: saját családom történetében mutatom meg a lelkész és tanító elődöket.

Paraméterek

Szerzők(vesszővel elválasztva) Szabó András
Megjelenés 2023
Terjedelem 276 oldal
Kötészet puhatáblás
ISBN 978-963-414-970-5
Sorozat Károli könyvek
Arrow Forward