Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Fiatal költők antológiája

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron

Egészrész

Fiatal költők antológiája

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron

Egészrész

Fiatal költők antológiája

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron
25%
1.500 Ft 1.125 Ft
Menny.:db

Fiatal költők antológiája

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron

Hasonló termékek

Gyártó: Lanczkor Gábor

A tiszta ész

Újjáélesztem könyvem: tetszhalott – vagy hordják széjjel a kutyák, ahogy a goaiak hordták széjjel Xavéri Szent Ferenc testét.

 

1.150 Ft 863 Ft
Gyártó: Gál Mihály

Kitérő

Leültünk az ágyra, kezét a combjára tette.
– Ma is a Süsüben vagyok. 
– Látom.
Hanyatt feküdt, felhajtotta a zöld ruhát.
– Egyébként ez a kínálat. 
Egymás szájának estünk. Sosem csókolóztunk annyit, mint ezen a délutánon. Öleltem, a hátát, karját simogattam. Kibújtattam a ruhából, legörgettem a bugyiját. Cirógattam az arcát, a hajára leheletfinomságú puszikat adtam. Ujjaim becsúsztak a szájába, harapta, nyelte őket.

1.200 Ft 900 Ft
Gyártó: Czifrik Balázs

Élni a mélyben

Czifrik Balázs költő, szerkesztő 1975-ben született Győrben. Előző kötete Híd, hullám, háló címmel jelent meg a JAK-Kijárat gondozásában 2001-ben.

1.200 Ft 900 Ft
Gyártó: Gyukics Gábor

kié ez az arc

Van-e arca egy téli padnak, egy varjúnak, egy erdőnek, a szélnek? És van-e arca az embernek?Arc-e még az, ami folyamatos változásban, áramlásban, időben létezik, ami nem hagy időt már arra sem, hogy otthonossá és ismerőssé váljék, ami szüntelen vándorlásként határozza meg a beszédet? És vajon a beszéd képessége, a hangszükségképpen feltételezi-e az arc létét?

1.200 Ft 900 Ft

Leírás

1969-ben ​Vas István három „hatásközpontot” nevezett meg az akkori magyar lírában: „1. Weöres 2. Pilinszky (esetleg Nemes Nagy Ágnessel kibővítve) 3. (és főleg) Juhász–Nagy.” De hol van már a tavalyi hó? E nagy költők katalizátorként nagyjából eltűntek a süllyesztőben; Weöres, Pilinszky, Nemes Nagy kissé halott, enyhe kisugárzású klasszikus lett; Nagy Lászlónak és Juhász Ferencnek pedig már a könyveit is csak nagyritkán vesszük elő.

Kik léptek a helyükbe a nyolcvanas-kilencvenes években? Mindenekelőtt Tandori, talán Rakovszky, Parti Nagy, kevésbé Petri (a politikával mint életproblémával szorosan egybefonódó költészete más számára követhetetlen vállalkozás volt); a fiatalabbak köréből Kemény István, kicsit később Térey. Ám e kötetben már az ő hatásuk is alig észlelhető: „új rablói vannak a nyárnak” (és ha már itt tartunk, Ady hangsúlyos felbukkanása meglepő élmény az antológiában).

Szóval valami azt súgja, hogy „paradigmaváltás” (Thomas Kuhn szép szava) küszöbén állunk a magyar irodalomban, és ez az antológia egyik előfutára a változásnak. „Rímes verset nem közlök!” — Kassáknak ez a rideg-kirekesztő mondata jutott eszembe, amikor először átolvastam a verseket. Benyomásom tévesnek bizonyult, mert elvétve ugyan, de kötött formájú, sőt rímelő költemények is szerepelnek. Mégis: talán Kassák kaparós-karcos versbeszéde, kései korszaka szürke retorikája az egyik uralkodó szólam. Nem avant-garde szövegek, de nagy részük mintha a Holmi-versnek nevezett képződmény ellen irányulna: csak semmi harmónia, csak semmi lekerekítettség, távol a zárt forma ólmelegétől, melyet e könyv szerzői feltehetően hazugságként, mintegy az eufónia csalásaként érzékelnek. Azaz: sok kockázatvállalás, dacos, néha szinte görcsös gesztusok, bizalmatlanság minden szerep iránt, valamiféle disszonáns széphangzás keresése, a nyers igazság meglelésének vágya. Igen, ahogy egyikük írja: „az első pohár fanyar”, de „a harmadiktól nem keserű, nem keserű.” De édesnek azért senki se gondolja! – Bán Zoltán András

A kötet szerzői:

Antal Balázs
Bajtai András
Csobánka Zsuzsa
Dunajcsik Mátyás
Krusovszky Dénes
Kupcsik Lidi
Málik Roland
Mándoki György
Nemes Z. Márió
Pollágh Péter
Sopotnik Zoltán
Turányi Tamás
Varga Zoltán Tamás

Paraméterek

Megjelenés 2007
Terjedelem 184 oldal
Kötészet puhatáblás
ISBN 9789638730725
Sorozat JAK füzetek

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!
Arrow Forward