Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Gyártó:

 Frankfurti Iskola, Arendt és a következmények

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Nincs raktáron

Művészet és tömegkultúra

Gyártó:

 Frankfurti Iskola, Arendt és a következmények

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Nincs raktáron

Művészet és tömegkultúra

Gyártó:

 Frankfurti Iskola, Arendt és a következmények

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Nincs raktáron
Címkék:
Olay Csaba
20%
4.990 Ft 3.990 Ft
Menny.:db
Gyártó:

 Frankfurti Iskola, Arendt és a következmények

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Nincs raktáron

Hasonló termékek

Gyártó: Olay Csaba

Klasszikus egzisztencializmus

A kötet írásai az egzisztencializmushoz sorolt szerzőket tárgyalnak. E gondolkodókat egyaránt jellemzi az egzisztencia „klasszikus” értelmezése, álláspontjuk közös nevezője az egyéni emberi létezés, az egyénként való létezés tematizálása.

2.990 Ft 2.390 Ft
20%

Meghívás reflexív szociológiára

Fordította, jegyzetekkel ellátta és az utószót írta: Fáber Ágoston

4.990 Ft 3.990 Ft
20%
Gyártó: Schwendtner Tibor

Husserl és Heidegger

Egy filozófiai összecsapás analízise

Ez a könyv arra tesz kísérletet, hogy a 20. század két kiemelkedő gondolkodójának, Edmund Husserlnek és Martin Heideggernek a szellemi párviadalát nyomonkövesse, és filozófiai összecsapásukat alaposan dokumentáltan bemutassa. Egyben arra is vállalkozik, hogy összehasonlító analízis révén rávilágítson a rejtett törésekre, tektonikus feszültségekre, melyek a két gondolati alakzatot meghatározzák.

 

3.990 Ft 3.190 Ft
20%
Gyártó: Horváth Orsolya

Inspirációk és ellentétek filozófiai és teológiai gondolkodás között

Számtalan könyvet írtak már filozófia és (keresztény) vallás kapcsolatáról. Ennek a könyvnek az a sajátossága, hogy kettős apológia kíván lenni egyszerre: a hité éppúgy, mint a filozófiáé. Megközelítésében ezért aztán billeg, hiszen hol a hit, hol a filozófia oldalára áll.

2.990 Ft 2.390 Ft
20%

Etika

Spinoza (1632–1677) filozófiai fő műve, a posztumusz kiadott Etika a hagyományos és a radikálisan új gondolkodásmód egyedülálló ötvözete. Szisztematikus elméleti mű, de a mindennapi élet éleslátó analízise is, mely előkészíti mind a Teológiai-politikai tanulmányt, mind a Politikai tanulmányt.

4.490 Ft 3.590 Ft
20%
Gyártó: Balogh István

Igazságosság és politika

Ez a könyv végigvezeti az olvasót az igazságosságról folyó újabb viták főbb csomópontjain abból a célból, hogy érveket fogalmazzon meg az emberi önbecsülésre és méltóságra alapozott igazságosság elvei mellett.

3.100 Ft 2.480 Ft
20%
Gyártó: Olay Csaba

Regionális és nemzeti identitás

Magától értetődően tekintünk magunkra egy nemzeti közösség tagjaként. De valóban egységes-e az, amit nemzeti identitásunknak nevezünk? Egyforma-e mindazokban, akikben megvan? Egységes-e továbbá abban az értelemben is, hogy egynemű tényezők alkotják?

 

 

2.990 Ft 2.400 Ft
20%
Gyártó: Alain Badiou

Lét és esemény

...az 1988-ban megjelent Lét és esemény nagyszabású kísérlet a matematika legújabb eredményein alapuló filozófiai ontológia - vagy éppen Lacan, Derrida, Deleuze és más kortárs gondolkodók filozófiai felismerésein alapuló matematikai ontológia? - kidolgozására. Amint azt az előző mondat kérdőjele is mutatja, a mű továbbgondolásra érdemes kérdések sokaságát veti fel. 

 

5.990 Ft 4.790 Ft
20%

Leírás

A könyv fő célkitűzése az, hogy a magasművészet és populáris művészet ellentétét megalapozott, bár nem feltétlenül diszkrét különbségként mutassa fel. Az alapgondolat úgy fogalmazható meg, hogy a magas és a populáris művészet lényegi eltérését művészet és szórakoztató termékek különbségeként ragadhatjuk meg. A magas művészet alkotásai és a tömegkultúra, avagy populáris művészet termékei csak látszólag tartoznak ugyanabba a kategóriába, valójában különnemű jelenségek.

A populáris művészetet és tömegkultúrát a Frankfurti Iskola gondolkodói a művészettel élesen szembeállított ellenpólusként gondolják el, s ezzel a tömegkultúra bírálatának egyik legélesebb megfogalmazását adták. Az itt javasolt elemzési perspektívában azonban – szemben Adornóval – a tömegművészet nem jelentéktelenül el, nem a kapitalizmus fenntartását szolgáló átfogó manipuláció eszközeként jelenik meg, és különösképpen nem válik elitista lenézés tárgyává, amit állandóan a sznobizmus és az intellektuális gőg mellékzöngéje kísér. Hannah Arendt koncepcióját továbbgondolva, a könyv azt állítja, hogy amit populáris művészetnek szoktunk nevezni, az csak elégtelenül ragadható meg a művészet szokásos megítélési kritériumaival, éspedig azért, mert valójában nem alacsony színvonalú megvalósítása a művészetnek, hanem az életfolyamat biológiai szükségletéhez, a pihenés és kikapcsolódás dimenziójához tartozik. Mást várunk a műalkotástól és mást a szórakoztató terméktől, még ha nem is lehet problémamentes egységességgel definiálni, mit is akarunk az előbbi esetben és talán azt sem, mit várunk az utóbbi esetben.

Paraméterek

Szerzők(vesszővel elválasztva) Olay Csaba
Megjelenés 2024
Terjedelem 348 oldal
Kötészet ragasztott, puhatáblás
ISBN 978-963-646-096-9
Sorozat Kritikai elméletek sorozat
Arrow Forward