Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Fejfrissülés - a társadalomtudomány klasszikusai

Fejfrissülés

A társadalomtudomány klasszikusai. Merülj bele jobban!

Fedezd fel újra meg újra a tudás folyamatosan bővülő univerzumát.

Az elmúlt 20 év során a L’Harmattan a kortárs társadalomtudományi könyvkiadás meghatározó szereplőjévé vált. Ez a pozíció jelentős felelősséggel jár! Ennek jegyében kiadónk arra törekszik, hogy a tudós közösségek kéziratainak publikálása mellett, a társadalomtudományok klasszikus műveinek fordításait is az olvasók elé tárja.

Döntsd el te, hogy mi fontos

Nehéz meghatározni, hogy mit tekinthetünk klasszikus műnek. Ebben a kérdésben általában az egyetemi kötelező irodalmak, a művek idézettsége, a megalapozó módszertani kifejtések elsődleges forrásai, vagy egy jelentős életmű meghatározó alkotása lehet segítségünkre. Nehéz határvonalat húzni a „nagyon fontos” és a „klasszikus” művek között. A L’Harmattan Kiadó gondos válogatása éppen ezért szubjektív, „érzésből jött”, meghagyva a vita lehetőségét.

Merülj bele

Első körben a szociálantropológia és a szociológia sokat hivatkozott alapműveit ajánljuk figyelmedbe: Durkheim, Weber, Halbwachs, Malinowski. Ők fektették le a modern társadalomtudományok alapjait, amelyek kétségbevonhatatlanul meghatározzák e tárgyak mai formáját. Rengeteg további könyvet találsz nálunk a témában az elmélyült olvasáshoz. A sorozat több könyve most először olvasható egészében magyarul, illetve új, kritikai kiadás alapján készült fordításban adjuk közre.

Bronislaw Malinowski

Nemiség és elfojtás

1927-ben jelent meg Malinowski – magyarul most először hozzáférhetővé váló – Nemiség és elfojtás a vad társadalomban című könyve, amelyben korábbi tanulmányát további két résszel kibővítve, tételesen is cáfolta Freudnak az „őshordáról” kifejtett nézeteit.

2.990 Ft2.243 Ft

 
Max Weber

A protestáns etika és a kapitalizmus szelleme

Éppen száz évvel ezelőtt, 1920-ban jelent meg könyv alakban a szociológia és az újkori gondolkodástörténet egyik legjelentősebb műve. Most a kritikai kiadás alapján készült új fordításban olvasható Weber korszakos munkája, mely a helyzetünkről és magunkról való gondolkodás klasszikus kiindulópontja, nem csak szociológusok, történészek és a kultúratudományok, hanem mindenki számára, akit az újkor értelemtörténete érdekel.

3.990 Ft2.993 Ft

Maurice Halbwachs

Az emlékezés társadalmi keretei

1925-ben megjelent könyve nem csupán a szociológia egyik alapműve, hanem a történelem-, a kultúra- és az irodalomtudományokban is alkalmazott emlékezetkutatás origója. Elmélete szerint nem csupán az egyes emberek, hanem a társadalmi csoportok és társadalmak is rendelkeznek emlékezettel, amely identitásukat és stabilitásukat alapozza meg.

3.490 Ft2.620 Ft

E. Durkheim

A vallási élet elemi formái

Míg Durkheim a szociológus jól ismert Magyarországon és szinte minden szociológiai műve megjelent már magyarul, Durkheim, a vallásetnológus, különös módon még mindig csak az idegen nyelveken olvasó beavatottak számára ismert. Pedig alapvető műve, A vallási élet elemi formái, amely idestova 100 éve jelent meg, és amelyet tucatnyi nyelvre lefordítottak, az antropológusok, etnológusok és vallástudósok valóságos Bibliája, amelynek ismerete nélkül jóformán az egész XX. századi társadalomtudományi fejlődés érthetetlen. A kiadással ezen a hiányon kívánunk segíteni, hozzáférhetővé téve a francia etnológia és szociológia egyik legnagyobb alakjának legnagyobb művét a magyar olvasók számára.

3.500 Ft2.625 Ft

Arnold van Gennep

Átmeneti rítusok

A magyar társadalolmtudományi könyvkiadás nagy adósságai közé tartozik a 20. század elejének klasszikus vallásantropológiai értekezése, Arnold van Gennep Átmeneti rítusok című műve. Noha közel száz évvel ezelőtti (1909) megjelenése óta a rítuskutatás egyik alapművévé (és nyomában az "átmeneti rítus" fogalma mára általánosan bevett terminus technicusszá) vált, a magyar olvasóközönség számára mindeddig nem volt hozzáférhető magyar nyelven.

2.200 Ft1.650 Ft

Benedict Anderson

Elképzelt közösségek

Benedict Anderson jelen munkája az első megjelenése óta eltelt csaknem negyedszázad alatt kétségkívül klasszikus művé vált. Nemcsak bekerült a nacionalizmuskutatás kánonjába, de annak napjainkban egyik meghatározó tagja, egyik legtöbbet interpretált és hivatkozott szövege is lett. Ez nemcsak arra a több mint tucatnyi nyelvi kontextusra igaz, ahol a mű fordításban is létezik, hanem az olyanokra is, mint például a magyar, ahol – néhány részlettől eltekintve – eddig nem jelent meg ez az alapmű.

top
Arrow Forward