Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Környezeti problémák - tömegtermelés-globalizációkritika

Az utolsó kenet
a valódi ízeknek

Bolygómat egy burgerért!

Lehetséges a tudatos fogyasztás a tömegtermelés világában?
Olvass a környezeti problémákról.

Fogyasztunk, mintha a Föld is eldobható tömegcikk lenne. Pedig a Földből csak egy van.

És vajon mit is fogyasztunk valójában? Ételeink átalakultak a nemzetközi szállítási láncok, és multinacionális konglomerátumok világában, használati tárgyaink pedig egyre gyengébb minőségűek, és egyre rövidebb ideig használhatjuk őket. A tömegtermelés életünk minden részében a silány és bóvli térnyerését segíti elő. Mindent eláraszt a jóléti szemét, a Föld értékes nyersanyagai és erőforrásai pedig áldozatul esnek a gazdasági növekedés kényszerének és a bőség illúziójának.

A napjaink meghatározó jelenségeiről szóló legfontosabb könyvben Paul Ariès a McDonaldizálódott ember fiziológiai és pszichológiai metamorfózisát, egyéniségének feloldódását mutatja be a globalizáció terében. A McDonald's nem egyszerűen az étkezési kultúra egy változata, hanem a globalizáció korának táplálkozási laboratóriuma. Kukkants bele a kémcsövekbe!

Paul Ariès

A McDonald’s gyermekei

A világ McDonaldizálódása

A neves francia szociológus Paul Aries leleplező műve aktuálisabb mint valaha. A könyv első megjelenése után feldühödött francia parasztok, a mozgalmár Jose Bové vezetésével, leromboltak egy McDonald's étteremet, de a McDonaldizálódás folyamatát nem tudták lelassítani. A szerző 2000-re 20.000 McDonald'sot jósolt, de már közel 40.000 üzlet működik, napi 50 millió vásárlóval. A felnövő nemzedékek globális kommunikációs és gasztronómiai kultúrájában a McDonald's jelenség mára megkerülhetetlenné vált. A "szép új világ" elképzelhetetlen nélküle...

2.990 Ft2.240 Ft

 
Lányi András, Jávor Benedek

Környezet és etika

Milyen értelmezési lehetőségeket és válaszokat kínál az etika a globális környezeti válságra? Mennyiben gazdagította etikai gondolkodásunkat az ökológiai belátás? Bár az elmúlt években örvendetesen nőtt a téma iránti érdeklődés, és több felsőoktatási intézményben indultak kurzusok, amelyek az ökológiai gondolkodásmód társadalomelméleti alkalmazásával foglalkoznak, az ökofilozófia legismertebb képviselőinek munkái magyarul alig hozzáférhetőek. Szöveggyűjteményünk ezt a hiányt pótolja. Ismerd meg a környezeti etika klasszikus szövegeit, különféle irányzatait, főbb témaköreit és legvitatottabb kérdéseit!

4.290 Ft3.220 Ft

Reuss Jürgen – Dannoritzer Cosima

Vásárlás a szemétdombra

Tervezett elavulás a neve az elvnek, amely a termékek élettartamának szándékos megrövidítését célozza. A következmény az egész világot elárasztó szemét és az erőforrások elapadása. A könyv izgalmas mint egy rémregény: inspirálóan meséli el, hogy ki találta ki ezt az eszközt a konjunktúra fellendítésére és miként válhatott ez még saját tetteink mozgatórugójává is.

2.490 Ft1.870 Ft

Eriksen Thomas Hylland

A pillanat zsarnoksága

Eriksen merész és eredeti hangvételű könyvében az információs társadalom egyik legfontosabb mellékhatását, a „lassú idő” eltűnését mutatja be. A pillanat zsarnoksága alatt a kultúra önmaga legádázabb ellenségévé válik, mert a fejlődés visszaeséshez vezet. Mindenkinek, akinek ismerős az érzés, hogy soha nem jut ideje az igazán fontos dolgokra, mert mindig van valami más, amit előbb meg kell csinálnia, el kell olvasnia ezt a könyvet...

2.200 Ft1.650 Ft

Lányi András

Bevezetés az ökofilozófiába

Döntő érvünk a frissen kaszált fű illata, meg a hársfáké. A madarak éneke. Nem történhet meg, hogy ezek nélkül kelljen élni. Nem szabad megtörténnie. Azonban ott tartunk, hogy ezt már sokan nem értik, még többen félreértik. Pedig én nem a természet védelméről beszélek, hanem olyasmiről, aminek a hiánya a saját életemet tenné tönkre...

2.990 Ft2.242 Ft

José Bové

Rablás Brüsszelben

Milyen harcok folynak a brüsszeli folyosókon a multinacionális cégek lobbistáival? Hogyan próbálta aláaknázni az EU egészségügyi irányelvét a dohánycégek konspirációja? A mezőgazdaság kemizálásában és a természet végsőkig való kizsarolásában érdekelt vállalatok hogyan férkőznek a legfelsőbb döntéshozatali szintek közelébe? A szerző leleplezi le a mindannyiunk életét kockára tévő hatalmi mechanizmusokat.

2.650 Ft1.988 Ft

Olga Tokarczuk

Hajtsad ekédet a holtak csontjain át

Egy sziléziai falu lakója rejtélyes körülmények között meghal. Szomszédja egy nyomra bukkan, amelyet elárul a rendőröknek, de senki sem akar hinni az elméletében. A nyugdíjas tanítónőt és állatvédőt jó szándékú, de zavaros fejű vénasszonynak gondolják, aki túl sokat foglalkozott asztrológiával. Egy újabb haláleset után azonban egyre többen veszik fontolóra a szavait... A friss Nobel-díjas Olga Tokarczuk lebilincselő "ökológiai-morális thrilleréből" Agneszka Holland készített filmet, angol fordítása pedig felkerült az idei Nemzetközi Booker-díj rövid listájára.

3.490 Ft2.618 Ft

Arrow Forward