Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Díjnyertes irodalom

 

Válogatásunkban az utóbbi évtizedekben a legrangosabb irodalmi díjakkal kitüntetett szerzők és művek szerepelnek. Megkerülhetetlen, újító és lebilincselő regények, amelyek meghatározzák a modern irodalom fejlődését. Ismerd meg, milyen témák foglalkoztatják korunk legnagyobb elméit. Légy részese a diskurzusnak, olvasd el a kortárs irodalom géniuszainak legfontosabb munkáit!

„Hogy mire költöm a díjat? Borra és nőkre.”
– Juan Marsé

Irodalmi Nobel-díj

Eszmei és anyagi értelemben a legértékesebb irodalmi díj. Alfred Nobel végrendelete értelmében évről évre annak szerzőnek adják, „aki az irodalomban eszmei értelemben a legjobbat alkotta”. Az „alkotás” általánosságban utal a szerző életművére, nem valamely konkrét munkájára, bár a díjak indoklásakor néha konkrét művekre hivatkoznak.
díjat a Svéd Akadémia ítéli oda.

„Művei a modern fogyasztói társadalom erőteljese kritikáját fogalmazzák meg, felfedve a szexizmus, szadizmus és alávetettség rejtett struktúráit. A nyelvhez való viszonyában arra törekszik, hogy meghallja annak rejtett ideológiai tartalmait, úgy, ahogy az orvos keresi a betegségre utaló jeleket a páciens mellkasát hallgatva.”

– Nobel Bizottság

Jelinek Elfriede

Téli utazás

2.290 Ft1.717 Ft

Lost Man Booker-díj

A Lost Man Booker a Man Booker-díj különkiadása volt, amelyet 2010-ben nyilvános szavazással ítéltek oda egy 1970-es regénynek, mivel az 1970-ben megjelent könyvek egy szabálymódosítás miatt nem voltak jogosultak a Man Booker-díjra

„A Zavaros idők olyan maradandó értékeket mutat fel, amelyek a megjelenése óta eltelt évtizedekben sem halványultak. … Csupán az utóbbi néhány évben ismerték fel az olvasók, hogy milyen elképesztően magas színvonalú író.”

– Man Booker Bizottság

J. G. Farrell

Zavaros idők

3.750 Ft2.813 Ft

Goncourt-díj

Edmond de Goncourt, a sikeres szerző, kritikus és kiadó egész vagyonát alapítványára hagyományozta, mely 1903 óta ajánl fel díjat. A döntőbizottság hagyományosan a Chez Drouant étteremben szokott összegyűlni minden hónap első keddjén, végső döntését pedig október végén, november elején hozza meg. A díj hatalmas hírnévvel jár és a szerző művei iránt ugrásszerűen megnő a kereslet. A díjat egy szerző csak egy alkalommal kaphatja meg.

„Ha egy irodalmi színrelépés ilyen értéket képviselhet, akkor minden a feletti borongás, hogy korunk képes-e magasirodalmat produkálni, mely méltóságát és igazolását kizárólag önmagából meríti, éppolyan hiábavalónak, mint irrelevánsnak tűnik majd. De ettől ne essünk rögtön a túlzott lelkesedés hibájába: sok víznek kell lefolynia a Szajnán, mire egy Jean Rouaud-éhoz hasonló regény megszületik.”

– Patrick Kéchichian a Le Monde-ban, a Gouncourt-díj előestéjén

Jean Rouaud

A becsület mezején

2.300 Ft1.725 Ft

Kossuth-díj

A Kossuth-díj a magyar kultúra művelésének és ápolásának elismeréséért járó legmagasabb magyar állami kitüntetés. Az országgyűlés 1948-ban 1848. március 15. centenáriuma alkalmából alapította. 1990 óta a köztársasági elnök adományozza, általában a miniszterelnök előterjesztése alapján.

„Kivételesen értékes művészi pályafutása … a lélektani mélységek ábrázolása mellett a társadalomkritikai igazságkeresésre is nagy hangsúlyt fektető, örök érvényű írásai, valamint a rendszerváltoztatás történetét bemutató hiánypótló elbeszélései…” révén emelte kortársai fölé.

– Kossuth-díj Bizottság

Ács Margit

Élet a Purgatóriumban

3.990 Ft2.990 Ft

Cervantes-díj

Nemzetközi irodalmi díj, melyet évente adnak át egy spanyol nyelvű író életpályájának elismeréseként. A Man Booker-díjhoz hasonlóan a Cervantes-díjat is több nemzet írói kaphatják. Az irodalmi Nobel-díjhoz hasonlóan ezt is csak egyszer kaphatja meg egy szerző. A spanyol ajkú országok akadémiái ajánlják a jelölteket, melyek közül az első helyezettnek járó díjat a Spanyol Kulturális Minisztérium adományozza.

„Juan Marsé az írói hivatás iránti elkötelezettségével és a polgárháború utáni Spanyolország ábrázolásával érdemelte ki a 125.000 eurós díjat. … A Cervantes Bizottság közvetlenül nem fogja kifizetni a szerző hiteleit, de a díj lehetővé teszi majd, hogy az író kifizesse azokat.”

– Cervantes Bizottság

Juan Marsé

Az álmok kalligráfiája

3.490 Ft2.618 Ft

Az Északi Tanács Irodalmi Díja

Az Északi Tanács Irodalmi Díja évente kiosztott elismerés, amelyet valamelyik északi ország nyelvén írott irodalmi művekért ítélnek oda. A díjazott mű lehet regény, dráma, verseskötet, novella- vagy esszégyűjtemény, vagy bármilyen más irodalmi mű.

„A regény visszatekint a vakon lojális pártmunka, a tüntetések, a munkahelyi agitáció, a kommunák, az önkéntes munka, a házasság-válás-újraházasodás világára – csak hogy néhány fontosabban megemlítsünk. Mindezt finom iróniával teszi. Mindazonáltal Dag Solstad nem tesz úgy, mintha a barikádharcok szimbolikus regényét írta volna meg. Ambíciója inkább az volt, hogy egyetemes magyarázatot keressen egy teljes generáció sorsának alakulására.”

– Az Északi Tanács Irodalmi Díjának zsűrije

Dag Solstad

Regény, 1987

3.990 Ft2.992 Ft

Európai Unió Irodalmi Díja

A díjat az Európai Unió Kultúra keretprogramja hívta életre. A díj kiválasztását és a díjátadó ünnepséget az Európai Könyvterjesztők Szövetsége, az Európai Írók Kongresszusa és az Európai Könyvkiadók Szövetsége alkotta konzorcium szervezi meg. A díjat az európai kortárs irodalom kiemelkedő tehetségű alkotói és az irodalom jól ismert európai személyiségei kaphatják meg. A díjazás során az érintett országok hároméves ciklusban kerülnek sorra. Évente 11–13 ország zsűrijét kérik fel az író kiválasztására.

„…azóta, hogy José Saramago portugál regényíró 1998-ban elnyerte az Irodalmi Nobel-díjat, Machado regénye az első a portugál irodalomban, melyben minden megvan ahhoz, hogy országa regényirodalmát visszahelyezze a térképre, habár elődjénél szeszélyesebb utat járva.”

– Az Euractive értékelése

David Machado

Boldogságmutató

3.490 Ft2.617 Ft

Arrow Forward