Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Díjnyertes irodalom 2

 

Válogatásunkban megkerülhetetlen, újító és lebilincselő művek szerepelnek, amelyeket az utóbbi évtizedekben a legrangosabb irodalmi díjakkal tüntettek ki. Művek, amelyek meghatározzák a modern irodalom fejlődését. Ismerd meg milyen témák foglalkoztatják korunk legnagyobb elméit. Légy részese a diskurzusnak, olvasd el a kortárs irodalom géniuszainak legfontosabb munkáit!

Irodalmi Nobel-díj

Eszmei és anyagi értelemben a legértékesebb irodalmi díj. Alfred Nobel végrendelete értelmében évről évre annak szerzőnek adják, „aki az irodalomban eszmei értelemben a legjobbat alkotta”. Az „alkotás” általánosságban utal a szerző életművére, nem valamely konkrét munkájára, bár a díjak indoklásakor néha konkrét művekre hivatkoznak.
díjat a Svéd Akadémia ítéli oda.

„Olga Tokarczuk a térképekből és egy felső nézőpontból nyeri inspirációját, amely mikrokozmoszát a makrokozmosz tükörképévé teszi. Regényeiben kulturális ellenpontok teremtenek feszültséget: a természet és a kultúra, az ész és az őrület, a férfi és a nő, az otthon és az elidegenedés ellentéte.”

– Nobel Bizottság

Olga Tokarczuk

Hajtsad ekédet a holtak csontjain át

3.490 Ft2.790 Ft

Lost Man Booker-díj

A Booker-díj kiegészítéseként életre hívott Nemzetközi Booker-díj eredetileg leginkább abban tért el az évente odaítélt Booker-díjtól, hogy a kitüntetett írónak nem kell brit, ír vagy a brit nemzetközösség állampolgárának lenni és nem csak egy művét díjazta, hanem teljes életművére adják, amellyel hozzájárult a világ fikciós irodalmához. A díj elnyeréséhez a szerző művei többségének elérhetőnek kell lennie angol fordításban.

„A Nyughatatlanok összefűzött töredékek regénye, melyek a 17. századtól napjainkig ívelnek, és amelyeket az utazás és az emberi anatómia témái kapcsolnak össze. … megdöbbentő ellenpontozások során át vezet végig bennünket indulások és érkezések, történetek és kitérők galaxisán, mindeközben végig szem előtt tartva modern és emberi végzetünket – amelyben kizárólag a műanyag kerülheti el a halandók sorsát.”

– Man Booker International Bizottság (Lisa Appignanesi megjegyzéseivel)

Olga Tokarczuk

Nyughatatlanok

3.990 Ft3.190 Ft

Európai Unió Irodalmi Díja

A díjat az Európai Unió Kultúra keretprogramja hívta életre. A díj kiválasztását és a díjátadó ünnepséget az Európai Könyvterjesztők Szövetsége, az Európai Írók Kongresszusa és az Európai Könyvkiadók Szövetsége alkotta konzorcium szervezi meg. A díjat az európai kortárs irodalom kiemelkedő tehetségű alkotói és az irodalom jól ismert európai személyiségei kaphatják meg. A díjazás során az érintett országok hároméves ciklusban kerülnek sorra. Évente 11–13 ország zsűrijét kérik fel az író kiválasztására.

Osvalds Zebris

Gyerekrablás Rigában

Riga, 1906 adventje. Szinte tegnap volt, hogy a magukat Jaunā strāvának (az új iránynak) nevező ifjú lettek – meghallva az idők szavát – előbb bevezették a „Latvija” szót álombéli országukra, és az autonómia nem túl nagyratörő célját tűzték ki maguk elé, majd 1905-ben maguk is belesodródtak az Orosz Birodalmat megrázó forradalmi hullámba.

2.990 Ft2.390 Ft

Magdalena Parys

A mágus

Dagmara, a Berlinben élő lengyel tévés újságírónő lassan a pályája csúcsára ér, de egyszer csak visszatérnek a múlt kísértetei. Gyerekkorában vesztette el apját, a Szolidaritás tanácsadójaként tevékenykedő aktív ellenzékit, aki tisztázatlan körülmények között halt meg Bulgáriában, de gyilkosai, a Stasi egykori munkatársai a mai német politikában is egyre aktívabbak.A tragédia megismétlődik, de ezt csak akkor érthetjük meg, ha visszatérünk a múltba, és feltárjuk a titkokat.

4.990 Ft3.990 Ft

Cervantes-díj

Nemzetközi irodalmi díj, melyet évente adnak át egy spanyol nyelvű író életpályájának elismeréseként. A Man Booker-díjhoz hasonlóan ezt is több nemzet írói kaphatják, és, ahogy az irodalmi Nobel-díjat, ezt is csak egyszer kaphatja meg egy szerző. A spanyol ajkú országok akadémiái ajánlják a jelölteket, melyek közül az első helyezettnek járó díjat a Spanyol Kulturális Minisztérium adományozza.

„Joan Margarit költői műve rendkívül jelentős, világos nyelvezetű és folyton megújuló. Egyaránt gazdagítja a spanyol és a katalán nyelvet, és kultúránk pluralitását mutatja fel.”

– Cervantes Bizottság

Margarit Joan, Francesc Parcerisas

Margarit Joan, Francesc Parcerisas

2.200 Ft1.760 Ft

József Attila-Díj

A magyar irodalom egyik legmagasabb szakmai elismerése, a Baumgarten Alapítvány megszüntetése után a Baumgarten-díj helyét vette át. Kiemelkedő irodalmi tevékenységért adományozható, a művészeti díjak kategóriájába tartozó állami irodalmi díj.

„Az bizonyítja, mennyire időszerű ez a témafeldolgozás, hogy a megjelenése óta röpködnek a személyeskedő megjegyzések. Ismerem az ilyen helyzetet, de még mennyire ismerem. Akik ezt teszik nem értik, hogy a múltunkkal is jó valamit kezdenünk. Mégha én a jövő felé is nézek, de a múlt igen könnyen elfelejthető és méginkább elfeledtethető! De Gézát olvasni nem kevesebb, mint újra és újra megtapasztalni a tisztánlátás önfeledt örömét.”

– Szepes Mária

Arday Géza

Kísért a múlt

2.990 Ft2.390 Ft

Az Északi Tanács Irodalmi Díja

Az Északi Tanács Irodalmi Díja évente kiosztott elismerés, amelyet valamelyik északi ország nyelvén írott irodalmi művekért ítélnek oda. A díjazott mű lehet regény, dráma, verseskötet, novella- vagy esszégyűjtemény, vagy bármilyen más irodalmi mű.

Kjell Westö

Ahol egykor jártunk

A Háború és béke irodalmi hagyományait követő széles sodrású nagyregény, amely néhány Helsinkiben élő család egymásba fonódó sorsán keresztül teszi átélhetővé Finnország XX. század eleji történelmét. A gazdagon szövődő cselekményben birtokosok, nagypolgárok, kispolgárok és proletárok életét és sorsát látjuk kibontakozni, majd a nagy gazdasági világválságban szétporladni.

3.990 Ft3.190 Ft

Arrow Forward